De entree van de camping, met op de achtergrond de Betuwelijn
NOS Nieuws

Toenemende drukte op Betuwelijn voel je ook op de camping

  • Bert van Slooten

    Redacteur economie

  • Bert van Slooten

    Redacteur economie

De crisis verdwijnt langzaam maar zeker uit het vervoer. Dat merk je goed op de Betuweroute, daar neemt het aantal treinen gestaag toe. Volgens cijfers van ProRail rijden er nu gemiddeld honderd treinen per dag over het spoor. Tijdens het dieptepunt van de crisis waren dat er ongeveer vijftig.

Hoewel het nog lang niet het aantal treinen is dat ooit werd verwacht - 150 werd bij de opening genoemd - is het een komen en gaan van treinen. De toename van het treinverkeer blijkt niet alleen uit de cijfers over het aantal treinen. Op camping Rivo Torto in Babberich, die direct naast de lijn ligt, is de toename ook echt te zien, te horen én te voelen.

Langs de camping is een geluidswal neergezet, zodat de decibellen enigszins worden gedempt, maar het schokken is in alle tenten en huisjes te voelen. "Onze beruchte Betuwelijn", vertelt Jolanda Duinmeijer, eigenaar van de camping.

Tientallen wagons

De treinen komen onregelmatig langs, legt ze uit. Ze kan goed merken of het druk is in de Rotterdamse haven, maar ook de andere kant van de economische motor is zichtbaar. "Bij weinig economische activiteit in Rotterdam is het hier rustiger."

Gemiddeld heeft een trein veertig à vijftig wagons die volgeladen zitten en duurt het even voordat het gedender voorbij is. Ze ziet veel auto's die voorbijkomen op weg naar Duitsland. Veel erts, kolen, containers, maar ook militair materiaal. "Als er een crisis is in de wereld dan zien we dat hier."

De geluidsschermen van de Betuwelijn met daarachter de camping

Nu de economie herstelt, neemt het aantal treinen ook weer toe. Dat wordt op de camping vooral 's nachts gemerkt, want de meeste en zwaarste goederen worden in de nachtelijke uren vervoerd. "Het is hier soms net een soort Groningen, nog niet zo erg, maar we liggen te trillen in ons bed. En de campinggasten zijn echt bang dat er scheuren in hun huisje ontstaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl