NOS Nieuws

Imtech-top neemt banken niets kwalijk

'Aan het personeel heeft het niet gelegen'

De top van Imtech neemt het de banken niet kwalijk dat ze niet hebben ingestemd met nieuwe financiering. Door het stuklopen van deze onderhandelingen is het installatiebedrijf nu in surseance van betaling.

"Ik neem het ze niet kwalijk. Ze hebben een aantal keer de hand uitgestoken om te helpen. Daar heb ik mijn waardering voor uitgesproken. Dat het de laatste keer niet gelukt is: het zij zo", aldus topman Gerard van de Aast in een persconferentie.

De vier huisbanken van Imtech, waaronder ABN Amro, ING en Rabobank, hebben niet alleen leningen verstrekt, maar zijn ook voor 47 procent aandeelhouder van het bedrijf.

Koe in de kont kijken

Volgens Van de Aast had hij tot vandaag niet het idee dat Imtech het niet ging redden. "Imtech is het slachtoffer geworden van problemen uit het verleden." Op de vraag of de reorganisatie na het bekend worden van de omvangrijke fraude in Polen en Duitsland niet veel harder had gemoeten, antwoordde Van de Aast: "Dat is wijsheid achteraf en de koe in de kont kijken, zoals ze in Twente zeggen."

"Een doorstart is niet gelukt, te complex en dus hebben we surseance aangevraagd." Het besluit viel pas vanmorgen vroeg. "We waren aan het einde van alle opties."

Simpel

VEB-directeur Paul Koster verbaasde zich over het feit dat het zo snel verkeerd gegaan is en het stuk loopt op 75 miljoen euro die Imtech nodig had maar niet kreeg van de banken. Eerder waren de banken nog voor 1,1 miljard euro bijgesprongen.

Begin dit jaar was Imtech er nog van overtuigd dat het dit jaar de goede kant opging. "Begin dit jaar rekenden we nog op een positief resultaat van meer dan 70 miljoen euro." Bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers was de verwachting al wat naar beneden bijgesteld, naar zo'n 50 miljoen positief.

Eind juli was dit beeld enorm verslechterd en restte nog maar een heel klein plusje. "De bedrijfsonderdelen presteerden minder dan ze zelf hadden verwacht. Dat kan gebeuren." aldus Van de Aast.

Vreselijk nieuws

Hij noemt het "vreselijk nieuws" voor het personeel.

Van de Aast, noch de aangestelde bewindvoerders, wilden iets zeggen over hoe het nu verder gaat met de lopende projecten van Imtech. Het bedrijf is als een van de grootste installatiebedrijven van Nederland betrokken bij veel (grote) projecten, zoals de Noord/Zuidlijn in Amsterdam.

Volgens de curatoren (bewindvoerders) zit de raad van bestuur nog gewoon aan het stuur van de onderneming en is verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering en blijven de mensen dus gewoon aan het werk. De bewindvoerders zetten in op een verkoop van het bedrijf, in delen of in zijn geheel. Zij zullen de biedingen van een koper of kopers beoordelen in overleg met de banken.

Voor een onderdeel, Imtech Marine dat onder meer de navigatie en communicatie van schepen verzorgt, heeft auto-importeur Pon zich al als koper gemeld.

'Er wordt nu een hek om Imtech geplaatst'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl