Het water kleurde na de vervuiling mosterdgeel
NOS Nieuws

Grote zorgen om gif in rivier VS

In de Amerikaanse staat Colorado is de noodtoestand uitgeroepen nadat 11,3 miljoen liter afvalwater van een goudmijn in rivieren was terechtgekomen. Omwonenden wordt dringend geadviseerd het water niet aan te raken of te drinken. Ook wordt recreatief gebruik van het water afgeraden.

In het afvalwater zitten hoge concentraties van het giftige arsenicum, lood en andere zware metalen. Daardoor is het water mosterdgeel gekleurd. Lokale autoriteiten, boeren en andere omwonenden maken zich grote zorgen over de gezondheidsrisico's, vooral op langere termijn. Volgens de Amerikaanse milieubeschermingsdienst EPA stroomt het water te snel om een gevaar te vormen voor mens of dier. Ook zou de concentratie zware metalen door het rivierwater worden verdund.

Rivier ernstig vervuild door afvalwater

Rampgebied

Het afvalwater stroomde op 5 augustus uit de verlaten Gold King Mine in een zijtak van de Animas-rivier. Het vervuilde water zou zijn vrijgekomen toen medewerkers van de milieubeschermingsdienst de verlaten mijn in de buurt van Silverton inspecteerden.

Inmiddels is het vervuilde water ook gestroomd naar de naastgelegen staat New Mexico, 160 kilometer verderop. Colorado en New Mexico hebben de vervuilde rivieren tot rampgebied verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl