Bouterse heft het glas met coalitiepartners Carl Breeveld (DOE) en Cesius Waterberg (BEP)
NOS Nieuws

Bouterse wil 'diepgewortelde corruptie' uitbannen

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

Desi Bouterse heeft het beleid bekendgemaakt voor zijn tweede periode als president van Suriname. Hij waarschuwt voor economisch zware tijden, maar wil niet spreken van een crisis, wat hij een maand geleden nog wel deed.

Bouterse wil Suriname hervormen met sobere plannen en een keihard anti-corruptiebeleid. Critici zeggen dat het land economische problemen heeft, doordat Bouterse in zijn eerste termijn te veel geld heeft uitgegeven.

Politiek geweten

De president weerspreekt dat en haalde keihard uit naar de oppositie, met wie hij eerder samenwerkte. Veel politici gedragen zich als struisvogel en steken hun kop in het zand, zei Bouterse in een toespraak. Hij doelde daarmee op de partijen die nu in de oppositie zitten, maar aanvankelijk toezegden om samen het land op te bouwen.

President Bouterse neemt met coalitiepartners Breeveld (links) en Waterberg (rechts) de felicitaties in ontvangst nadat het regeerakkoord is ondertekend

Een van de opmerkelijkste coalitiepartijen is de partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE). Partijvoorzitter Carl Breeveld wordt gezien als het geweten van de Surinaamse politiek en de partij hecht veel belang aan de strijd tegen corruptie en voor goed bestuur.

Vertrouwen

Breedveld heeft er alle vertrouwen in dat Bouterse serieus van plan is om de corruptie aan te pakken. "Als Bouterse DOE binnen de regering haalt omdat hij vindt dat onze partij het patent heeft op corruptiebestrijding, dan gaan we ervan uit dat hij dat meent", zegt Breeveld, al voegt hij eraan toe dat het geen gemakkelijke opgave is.

DOE krijgt met het ministerie voor Natuurlijke Hulpbronnen een van de belangrijkste posten. Woensdag wordt de rest van het kabinet bekend. Dan is ook de inauguratie van Bouterse.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl