Een chrysantenkweker controleert op ongedierte
NOS Nieuws

'Tripsen zijn lastig te bestrijden'

De trips, waarop Rusland Nederlandse bloemen vanaf vandaag controleert, is een hardnekkig ongedierte. "Het is heel lastig om de trips echt te bestrijden, vooral in de sierteelt." zegt Gerben Messelink, onderzoeker aan de Wageningen UR.

Tripsen zijn hele kleine insecten, ongeveer een halve millimeter groot, die zich voeden met de sappen uit cellen van planten of grotere insecten. De trips komt wereldwijd voor, in Nederland al sinds de jaren tachtig. In de meest landen worden ze gezien als hinderlijk, maar wel gedoogd.

Rusland probeert al langere tijd tripsen zoveel mogelijk buiten de landsgrenzen te houden. Moskou kondigde onlangs aan daar strenger op te gaan handhaven, nadat er bij inspecties veel trips aangetroffen werden.

Kwekers speculeren dat het een politieke zet is van Rusland, naar aanleiding van de politieke conflicten over de afhandeling van de MH17-ramp, maar Rusland ontkent dat. Ze zeggen dat het hen echt te doen is om het beschermen van Russische gewassen.

Schadelijk

Onderzoeker Messelink noemt dat niet ongeloofwaardig: "De trips is wel schadelijk. Het beestje beschadigt de bovenkant van de bladlaag en dat levert bruine vlekken op. Vooral in de sierteelt is dat vervelend omdat het juist gaat om hoe de bloemen eruit zien. De vliegjes kunnen ook virussen overbrengen."

Een oplossing is volgens hem niet meteen voorhanden: "Er zijn wel biologische bestrijdingsmogelijkheden zoals bepaalde mijten of schimmels, die bijvoorbeeld in voedselgewassen al met succes worden ingezet. Maar die vestigen zich tot nu toe minder makkelijk in sierbloemen."

Bestrijdingsmiddelen

Toch laten brancheorganisaties LTO en VGB weten in overleg te zijn met het ministerie over een oplossing. Jack Luijten van LTO: "Onze prioriteit is nu bloemen vrij van tripsen te maken, ook als dat betekent dat we bijvoorbeeld middelen moeten inzetten die we nu niet gebruiken."

Robert Roodenburg van de VGB vult aan: "De gewasbeschermingsregels zijn heel erg streng. Daarom wordt er nu ook gepraat over de mogelijkheid om tijdelijk meer gif te gaan gebruiken."

Heel giftig

Messelink noemt het tijdelijk verruimen van de regels voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen ongewenst: "De laatste tien jaar zijn er veel bestrijdingsmiddelen in de ban gedaan, waardoor de trips inderdaad vaker voorkomt. Maar die middelen zijn heel giftig, dus dat lijkt me niet de oplossing."

"Er wordt nu gezocht naar een combinatie van biologische middelen en selectieve bestrijdingsmiddelen om de trips te bestrijden. Dat onderzoek staat echter nog in de kinderschoenen, het kan nog wel 10 jaar duren voor we daar uit zijn."

'Schoon en gezond'

De Russische inspectie heeft laten weten dat er de laatste maanden 354 besmette monsters zijn gevonden, waarvan 183 uit Nederland kwamen.

Brancheorganisaties LTO en VGB zeggen in een gezamenlijke verklaring dat de Nederlandse sierteeltsector erom bekend staat schone en gezonde producten te leveren: "Dit sluit echter nooit voor 100% uit dat er toch wat wordt gevonden. Met name in de zomer is trips in sommige gewassen een groot probleem. Soms worden ook de biologische bestrijders, die veel worden toegepast in de sector, verward met schadelijke insecten."

Ook Messelink zegt verbaasd te zijn dat de trips aangetroffen worden in een groot deel van de geëxporteerde bloemen. "Daar wordt namelijk door de industrie al op gecontroleerd en met selectieve middelen op gespoten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl