In 2012 werden Said el Yazidi en Youssef Lkhorf in de Staatsliedenbuurt vermoord
NOS Nieuws

Zorgen Justitie over mogelijke omkoping Marokkaanse rechters

Minister Van der Steur heeft zijn zorgen geuit bij zijn Marokkaanse collega over mogelijke omkoping van rechters in Marokko. En ook het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft zijn twijfels uitgesproken.

Het gaat om de rol van Marokkaanse rechters in de rechtszaak rond een dubbele liquidatie in 2012 in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Volgens Het Parool zijn rechters mogelijk omgekocht om de Amsterdamse Marokkaan Hamza B. aan een relatief lichte straf te helpen.

Twintig jaar

De man vluchtte na de schietpartij naar Marokko, maar werd daar twee jaar geleden gearresteerd. Op verzoek van Nederland nam Marokko de vervolging over. Een rechtbank in Tanger veroordeelde de man tot twintig jaar. Deze week dient het hoger beroep.

In dezelfde zaak kregen twee andere betrokkenen van de Amsterdamse rechtbank levenslang.

Corrupt rechtssysteem

B.'s advocaat Meijers zegt dat hij al voor het proces heeft gewaarschuwd voor het "corrupte rechtssysteem" in Marokko. Hij vond de overdracht van deze zaak aan Marokko altijd al riskant. "Al die tijd zijn er al levensgrote aanwijzingen van corruptie geweest. Aan de kant van mijn cliënt en ook aan de kant van de wederpartij. Wat mij wel verbaast is dat ook de Nederlandse overheid nu blijkbaar vraagtekens plaatst."

Van der Steur wil van de Marokkaanse autoriteiten weten of de signalen over omkoping juist zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl