Femke Heemskerk
NOS Sport

'Uitspraken van Alberda over Heemskerk onnodig'

Joop Alberda deed op de slotdag van de WK zwemmen tussen neus en lippen door een opmerkelijke uitspraak over Femke Heemskerk. De technisch directeur van de zwembond lijkt er over na te denken om Heemskerk bij de Spelen in Rio alleen nog op de estafette in te zetten.

"Ik hoop niet dat het serieus is", reageert Johan Kenkhuis, oud-zwemmer en analist bij de NOS. "Ik vind de uitspraak ook onnodig. Dat zeg je niet over iemand met zo'n staat van dienst en over iemand die dit jaar nog wereldkampioene werd op de kortebaan."

Geblokkeerd

Alberda liet met die uitspraak merken dat hij teleurgesteld is over de prestaties van de 27-jarige Heemskerk. Kenkhuis vindt dat niet terecht. "Ze was nu geblokkeerd en het is niet gelukt op de WK. Dat kan gebeuren. Zo'n reactie van Alberda is jammer", zegt hij.

Alberda moet evalueren met Heemskerk

Raar signaal

"Femke geniet van de estafette en individueel laat ze zien dat ze het kan. Alleen dit WK even niet. Alberda mag het me uitleggen, wat hij bedoelt met deze uitspraak. Dit is een raar signaal. Ik zou niet weten waarom ze zich niet meer kan laten zien."

Kenkhuis erkent dat Heemskerk belangrijk is voor de estafette. "Ze is misschien wel de succesvolste zwemster op dat onderdeel. Maar om haar dan alleen op de estafette in te zetten zou raar zijn."

Eén dag op de Spelen?

"Overigens is de 4x100 meter vrije slag op de Spelen de enige estafette voor de Nederlandse vrouwen. De overige estafettes doen niet mee om de medailles, zo is de 'wissel' niet gekwalificeerd. En de wedstrijden van de 4x100 vrij zijn ook nog eens op één dag. Dat zou betekenen dat Heemskerk slechts op één dag in actie komt in Rio."

Kenkhuis verwacht dat Heemskerk haar oude niveau wel weer haalt. "Het komende seizoen gaat er heel anders uitzien. Ze is en blijft een topzwemster. We zullen zien hoe dit afloopt."

Femke Heemskerk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl