Nederlandse bloemen worden in een vrachtwagen geladen (archief)
NOS Nieuws

'Nu zijn het de bloemen, volgende week de machines'

Vier vrachtwagens vol met Nederlandse bloemen heeft Laurens Golbach aan de grens met Rusland staan. "Ze kwamen vanmorgen aan vanuit Wit-Rusland", vertelt de transporteur uit Denekamp in het NOS Radio 1 Journaal.

Het is de vraag hoelang het duurt voordat de vracht Rusland binnen mag. De controles zijn veel strenger, omdat de Nederlandse bloemen volgens Moskou vol zitten met ongedierte.

Meer overheidscontrole

Golbachs chauffeurs moesten hun papieren inleveren en zitten nu te wachten aan de grens. "Een van hen zei me dat er veel meer controle was van de documenten en de lading. Niet alleen door de douane, maar ook door allerlei andere overheidsinstanties."

Het zijn ervaren vrachtwagenchauffeurs die naar Rusland rijden, zegt Golbach. "Het zijn jongens die wekelijks deze rit doen en controle is er altijd, maar op dit moment lopen er dus veel meer instanties rond dan gebruikelijk."

Niemand weet precies wat er aan de grens gaat gebeuren.

Transporteur Laurens Golbach

Voorbereiding

De transporteur had in overleg met zijn klanten besloten om ondanks de strenge controles toch te gaan rijden. Ze hebben zich zo goed mogelijk voorbereid op wat ze aan de grens met Rusland zouden aantreffen.

Maar de praktijk is altijd weerbarstiger: "Het komt erop neer dat iedereen de papieren heeft klaarliggen maar niemand precies weet wat er aan de grens gaat gebeuren". De vertraging kost Golbach met zijn vier vrachtwagens al snel enkele duizenden euro's per dag.

Hij denkt dat de strengere controles van Rusland niets met beestjes in de bloemen te maken hebben, maar een politieke reactie is op het Nederlandse MH17-onderzoek. "Deze week zijn het de bloemen, volgende week vindt men de machines uit Nederland niet meer goed. Zo zal er voorlopig nog wel een strijd blijven tussen Nederland en Rusland wat betreft de import van goederen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl