Onder begeleiding voeren plezierjachten vandaag over de Noordzee naar Amsterdam

Pleziervaart op de Noordzee door stremming Alphen

Een groep zeilers is vandaag onder begeleiding over de Noordzee van Stellendam op Goeree-Overflakkee naar Amsterdam gevaren. Het flottielje van een tiental schepen nam de omweg omdat de Staande Mastroute, de drukste vaarroute voor plezierjachten in Nederland, vanwege het kraanongeluk in Alphen aan den Rijn is afgesloten.

Honderden zeilers moeten omvaren vanwege de geblokkeerde vaarweg in de Oude Rijn. Voor boten met een vaarhoogte van minder dan 5 meter zijn er alternatieve routes. De andere schepen hebben echter geen andere keuzes dan wachten of via de Noordzee varen. Dat laatste kon dit weekeinde onder begeleiding van ervaren zeezeilers.

Gisteren werd de route Amsterdam-Stellendam gevaren, vandaag ging het van Stellendam naar Amsterdam; een tocht over zee van in totaal twaalf uur.

Begeleid zeilen over zee naar Amsterdam

"Heel veel mensen hebben geen ervaring op zee. Ik wel", zegt Jirja de Kool, een van de zeezeilers die de oversteek begeleidde. "Ik wil die mensen graag helpen om zo alsnog thuis te kunnen komen."

De plezierjachten troffen het wel: het warme, rustige weer en een uiterst kalme Noordzee zorgden ervoor dat de oversteek over het ruime sop uiterst comfortabel was.

"Het ging heel goed", aldus een van de deelneemsters. "Toch was ik bij de Maasmond wel heel blij met de begeleiding vanwege de hele grote containerschepen daar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl