NOS NieuwsAangepast

Directeur 't Hofnarretje stapt op

De directeur van kinderdagverblijf 't Hofnarretje in Amsterdam stapt op. Hij heeft na een gesprek met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zijn conclusies getrokken, zegt een woordvoerder van de gemeente Amsterdam.

"De directeur van 't Hofnarretje trekt zich per direct terug als leidinggevende", twittert de woordvoerder. "GGD en stadsdeel benoemen een interim-manager."

Kinderdagverblijf 't Hofnarretje is sinds zondag in het nieuws. Toen werd bekend dat de leider Robert M. is aangehouden in een grote zedenzaak. Hij heeft naar eigen zeggen tussen de dertig en vijftig kinderen seksueel misbruikt.

De Amsterdamse politie maakte vandaag bekend onderzoek te doen naar mediaberichten dat er slaapfeestjes zijn gehouden bij de directeur van het kinderdagverblijf. In een verklaring laat de politie weten dat alle berichten "grondig worden onderzocht door het onderzoeksteam". De man is geen verdachte.

Afscheidsfeestjes

Een woordvoerder van 't Hofnarretje zegt dat er inderdaad wel eens afscheidsfeestjes bij leiders thuis zijn geweest, waarbij kinderen konden blijven slapen. Daar zouden volgens het kinderdagverblijf wel altijd leiders of ouders bij zijn geweest. Het Hofnarretje zegt dat dit in de kinderopvang vaker gebeurt.

De belangenvereniging van ouders in de kinderopvang, BOink, herkent dat niet en zegt dat "privé met werk combineren verwerpelijk is in deze sector". "Het zal best vaker voorkomen, maar niet op grote schaal en wij raden het ten strengste af", zegt voorzitter Gjalt Jellesma.

Ook Van der Laan noemt het houden van slaapfeestjes bij kinderdagverblijven "niet professioneel".

Derde kinderdagverblijf

Inmiddels is duidelijk geworden dat Robert M. in augustus vorig jaar ook korte tijd heeft gewerkt op een derde kinderdagverblijf, De Toverlantaarn in de Amsterdamse wijk Watergraafsmeer.

M. werkt daar maar een paar dagen en er is vooralsnog geen bewijs dat hij ook daar kinderen heeft misbruikt. De politie werd door ouders geïnformeerd over de derde locatie.

Op het kinderdagverblijf zijn de komende dagen twee specialisten aanwezig om ouders met vragen en zorgen op te vangen.

Onderzoek

Vanaf vandaag worden de vermoedelijke slachtoffertjes in de grote Amsterdamse misbruikzaak psychisch en lichamelijk onderzocht. Dat gebeurt in het AMC, dat voor het onderzoek vijf kinderartsen heeft vrijgemaakt.

Met kinderen die kunnen praten, zullen gesprekken worden gevoerd, net als met de ouders die er behoefte aan hebben. Het onderzoek van de dertig tot vijftig kinderen die zijn genoemd door de hoofdverdachte gaat waarschijnlijk een paar dagen duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl