In Singapore was een groot vuurwerkspektakel ter ere van het 50-jarig bestaan van de stad
NOS Nieuws

Is Singapore's toverformule uitgewerkt?

Door Azië-redacteur Floris Harm

Vuurwerk, militaire parades, een speciale SG50-bonus voor alle 82.000 overheidsdienaren van 330 euro en een doos SG50-LEGO voor de kinderen: Singapore pakt uit vandaag want de stadstaat is 50 jaar onafhankelijk.

Het is het hoogtepunt van dit jubileumjaar, waarbij Singaporezen er nog eens van worden doordrongen hoe bijzonder hun stadstaat is. De westerse bezoeker wordt misschien een beetje iebel van zo veel vaderlandsliefde, maar in Singapore zijn ze maar wat trots op hun land.

Dat komt mogelijk doordat velen van hen zich nog herinneren hoe het was in 1965.

Drinkwater

In dat jaar kwam Singapore alleen te staan, na een mislukte unie met Maleisië.

Singapore had geen grondstoffen en was zelfs voor zijn drinkwater afhankelijk van zijn buurlanden. En dat terwijl de betrekkingen met Maleisië en Indonesië op zijn zachtst gezegd gespannen waren.

Er waren rassenrellen en armoede: Singapore is kleiner dan de Randstad, met een complexe bevolking van Chinezen, Maleisiërs en Indiërs.

Onder leiding van 'Vader des Vaderlands' Lee Kwan Yew kwam Singapore erbovenop.

Lee Kwan Yew (midden) was premier van Singapore van 1959 tot 1990.

De economie werd in hoog tempo omgevormd. Daarbij werd goed gekeken naar het buitenland. Zo werd Singapore's enorme overslaghaven geënt op de Rotterdamse haven. In 1965 was het bruto product per hoofd van de bevolking 500 euro. Nu is dat 55.000 euro: meer dan 100 keer zo veel.

Lee's beleid was pragmatisch. Wat werkte werd beloond, wat de vooruitgang in de weg stond werd aangepakt met boetes. Met niet aflatende propaganda werd de nationale eenheid van alle Singaporezen erin gehamerd.

Baken van welvaart

Ondertussen werden de mensen opgevoed: niet spugen, geen rotzooi op straat, geen kauwgom. En nog steeds. Het verbod op gokken is sinds de opening van een casino vervallen. Maar alleen buitenlanders mogen gratis naar binnen. Singaporezen betalen ruim 65 euro entree. Om ze tegen zichzelf te beschermen.

Anno 2015 is Singapore uitgegroeid tot 'Asia-lite', zoals The Economist het noemt: een baken van welvaart en orde in Azië, waar veel landen te maken hebben met corruptie, armoede of politieke instabiliteit.

Beklemmend

Maar er is een keerzijde. Want Singapore voelt voor de bezoeker misschien vrij, een volledige democratie is het niet. Er zijn verkiezingen, en er is oppositie. Maar die heeft het niet makkelijk. De pers schrijft braaf op wat de regeringspartij wil, bang voor een rechtszaak wegens smaad. Demonstraties zijn er weinig, wegens strenge beperkingen. Daarom spreekt The Economist van 'democracy-lite': een autocratie met democratische trekken.

Singapore is 50 jaar onafhankelijk

Misschien is dat ook wel het geheim van Singapore's succes: een autoritair bestuur zonder de daarbij gebruikelijke corruptie en machtsmisbruik. De People's Action Party, die al sinds 1965 onafgebroken aan de macht is, heeft de verleiding weerstaan om alleen zijn eigen belang te dienen.

Maar sommigen vragen zich af of deze toverformule nog lang blijft werken. Voor jongere generaties kan de bedilzucht van de overheid beklemmend worden. En tijdens de laatste verkiezingen bleek dat kiezers de regerende PAP niet onvoorwaardelijk blijven steunen: 40 procent van de stemmen ging naar de oppositie.

Gunstig

Daarnaast begint Singapore tekenen van een midlife-crisis te vertonen, die veel welvarende landen doormaken: een sterk vergrijzende bevolking en gemopper op immigranten die het dreigende arbeidstekort moeten aanvullen.

Desalniettemin zijn de vooruitzichten voor Singapore gunstig. Met een hoogopgeleide bevolking en een van de grootste havens ter wereld zitten ze in de perfecte positie om te profiteren van de groei van landen als China, India en Indonesië.

En met een voorkeur voor pragmatische oplossingen is de kans groot dat Singapore de uitdagingen van de komende 50 jaar aankan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl