Anwar El Ghazi scoorde twee keer

Ajax snel klaar met uitgekleed AZ

Ajax heeft het Europese echec weggespoeld met een voortvarende start in de vaderlandse competitie. De nummer twee van vorig seizoen won op bezoek bij AZ, de leeggeroofde nummer drie van de vorige jaargang, eenvoudig met 3-0.

Beide ploegen gingen in de opening enthousiast op zoek naar de openingstreffer. AZ, met Achille Vaarnold voor de in de warming-up geblesseerd afgehaakte Dabney dos Santos, deelde door de lucht een paar speldenprikken uit. Ajax werd, vooral over de flanken, al snel dreigender.

De even daarvoor van rechts naar links geswitchte Anwar El Ghazi bezorgde de bezoekers binnen het kwartier de openingstreffer. De dribbelaar haalde van ruim 25 meter verrassend uit en zag de diagonale poeier buiten bereik van Sergio Rochet hard in de bovenhoek vliegen.

AZ wilde de schade snel repareren. Joris van Overeem kreeg daartoe twee kansen, maar hij schoot van 18 meter hoog over en krulde de bal bij een tweede mogelijkheid voorlangs.

Veel treuriger

Nog voor rust was de wedstrijd beslist. In de 38ste minuut was het opnieuw El Ghazi, die uit een indraaiende vrije trap van oud-AZ'er Nemanja Gudelj raak kopte. Nog geen twee minuten later maakte Gudelj er met een hard afstandsschot zelf 3-0 van. Juichen deed hij niet, maar Rochet keek nog veel treuriger. Hij kreeg beide keren wel een hand tegen de bal, maar meer ook niet.

Ajax stuurde AZ na rust lange tijd van het kastje naar de muur en kreeg veel ruimte om de score verder uit te bouwen. Omdat de echte urgentie om nog iets te laten zien ontbrak, bleef AZ een steviger pak rammel bespaard.

Namens de thuisploeg deed met name Vincent Janssen verwoede pogingen om een eretreffer te bewerkstelligen, maar dat zat er voor de Alkmaarders niet in.