NOS Nieuws

Amper verblijfsvergunningen 'gekocht'

Beleid om rijke investeerders naar Nederland te lokken met een verblijfsvergunning is weinig succesvol. Sinds oktober 2013 kunnen mensen die minimaal 1,25 miljoen euro investeren in het Nederlandse bedrijfsleven een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen.

Maar sindsdien heeft slechts één persoon zo'n verblijfsvergunning gekregen. En in totaal zijn er maar tien aanvragen gedaan. De overige negen zijn nog in behandeling of afgewezen. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover.

Versoepeld

Het ministerie erkent dat de regeling niet succesvol is en te veel barrières heeft. Daarom wordt er nu naar gekeken hoe die barrières kunnen worden weggenomen. Zo is de verblijfsvergunning in principe maar één jaar geldig. Overwogen wordt nu om die periode langer te maken.

Sinds juni is de regeling al een beetje versoepeld. Eerst moesten investeerders direct in een Nederlands bedrijf investeren. Nu mogen ze ook indirect investeren via een participatiefonds, een zogeheten seedfonds of een samenwerkingsverband van investeerders.

Start-ups

Andere regelingen om succesvolle mensen naar Nederland te krijgen hebben meer succes. Zo is er sinds begin dit jaar een start-up-regeling voor mensen die een innovatieve onderneming in Nederland willen beginnen. In de eerste helft van dit jaar hebben 40 mensen een verblijfsvergunning aangevraagd via die regeling. Tien mensen hebben er een gekregen.

En er is al langer een regeling voor zelfstandige ondernemers. In de eerste helft van dit jaar kregen 170 zelfstandige ondernemers een verblijfsvergunning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl