Herdenking atoombom Nagasaki
NOS Nieuws

Japan herdenkt atoombom op Nagasaki

In het Japanse Nagasaki is herdacht dat de stad precies zeventig jaar geleden werd getroffen door een atoombom. Ook premier Abe was erbij aanwezig. Zowel de burgemeester van Nagasaki als een overlevende van het bombardement lieten zich in hun toespraken kritisch uit over de plannen van Abe om het leger meer slagkracht te geven.

De strijdkrachten mogen nu volgens de grondwet alleen worden ingezet voor zelfverdediging. De koers van Abe heeft geleid tot veel verzet onder de bevolking. De 86-jarige overlevende zei dat de defensieplannen van de regering "tot oorlog zullen leiden." "We kunnen dit niet accepteren."

De voorstellen zijn al aangenomen door het Lagerhuis en kunnen ook rekenen op een meerderheid in het Hogerhuis.

Japan herdenkt atoombom Nagasaki

Geen kernwapens

In zijn toespraak garandeerde premier Abe dat Japan kernwapenvrij zal blijven. Het land zal de 'drie niet-nucleaire principes' blijven omarmen, aldus Abe. In 1971 besloot het Japanse parlement dat het land nooit kernwapens zal bezitten of produceren, en dat niemand ze ooit het land mag inbrengen.

Bij het bombardement op Nagasaki kwamen zo'n 70.000 mensen om het leven. De eerste atoombom die de Amerikanen op Japan afwierpen, drie dagen eerder op Hiroshima, kostte ongeveer 140.000 mensen het leven.

De herdenking in het Vredespark werd ook bijgewoond door vertegenwoordigers van 75 landen, onder wie de Amerikaanse ambassadeur Caroline Kennedy, de dochter van oud-president John F. Kennedy.

  • EPA
    De Japanse premier Shinzo Abe was aanwezig bij de herdenking
  • EPA
    De Japanse premier buigt voor het vredesmonument tijdens de herdenking in Nagasaki
  • EPA
    Japanners komen samen voor het vredesmonument in Nagasaki
  • EPA
    Kerkgangers op de dag van de herdenking van de atoombom op Nagasaki
  • EPA
    Een vroege mis ter herdenking van de slachtoffers
  • AFP
    Japanners bidden voor de slachtoffers van de atoombom op Nagasaki
  • EPA
    Japanners herdenken de aanval op Nagasaki van zeventig jaar geleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl