Trump tijdens het tv-debat van donderdag, rechts Megyn Kelly
NOS Nieuws

Belangrijkste adviseur Trump neemt ontslag

De belangrijkste adviseur van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump is opgestapt. Adviseur Roger Stone vindt dat de conservatieve boodschap van Trump verloren gaat in de commotie die hij steeds veroorzaakt door zijn controversiële uitspraken. "Nu je kandidatuur deze kant opgaat, kan ik niet langer bij de campagne betrokken blijven", staat in de ontslagbrief die Stone aan Trump zou hebben gestuurd.

Het meest recente voorbeeld van zo'n controversiële uitspraak is zijn opmerking over Fox News-presentator Megyn Kelly, die hem in het tv-debat tussen Republikeinse presidentskandidaten van donderdag kritisch ondervroeg. Gisteren zei hij daarover tegen CNN: "Er kwam bloed uit haar ogen en bloed van weet ik veel waar."

Trump vertelde vanavond aan een verslaggever van de Washington Post dat hij Stone aan de kant had gezet. Het lijkt erop dat dit niet klopt. Eerder al had Stone aan vrienden en Fox News laten weten dat hij een ontslagbrief naar Trump had gestuurd. De tekst daarvan werd later door een vriendin van Stone via Twitter verspreid.

De presentatoren van het debat, met in het midden Megyn Kelly

Boycot

Ook andere Republikeinen vinden het ongepast dat Trump suggereerde dat Megyn Kelly ongesteld was geweest. Hij is vanavond niet welkom bij de RedState Gathering, een bijeenkomst van vooraanstaande conservatieven en Republikeinen. Rivalen als Mike Huckabee, Ted Cruz en Jeb Bush zijn wel van de partij.

Organisator Erick Erickson: "Ik wil niet iemand op het podium die na een vijandige vraag van een vrouw suggereert dat er iets hormonaals achter zit. Het was echt verkeerd." Ook zei hij dat er "grenzen zijn van fatsoen die iemand die president wil worden niet mag overgaan".

Trump niet welkom bij conservatieve groep

Zwakte

Trump noemt het besluit van Erickson een teken van zwakte, veroorzaakt door politieke correctheid. "Schaam je Erick Erickson, zwak en zielig leider", liet Trumps kamp weten.

De Republikeinse Partij zegt dat het "zeer onbehoorlijk zou zijn" als Trump zijn woorden niet terugneemt. Trump moet begrijpen dat woorden ertoe doen nu hij president van de VS wil worden, zei een woordvoerder van de partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl