Roda JC wint bij terugkeer in eredivisie

Tom van Hyfte viert zijn goal tegen Heracles
    Tom Van Hyfte viert de 2-1 van Roda tegen Heracles

Roda JC heeft zijn terugkeer in de eredivisie direct opgeluisterd met een overwinning. De ploeg van de nieuwe trainer Darije Kalezic won in zijn eerste wedstrijd thuis met 3-1 van Heracles Almelo.

De levendige eerste helft kende naast aardige momenten voor beide doelen en twee treffers, nog een opmerkelijk moment. Na dertien minuten ging het publiek in Kerkrade massaal staan om met een minuut durend applaus de vorige maand overleden Dick Nanninga een passend eerbetoon te geven. Het clubicoon speelde met het rugnummer 13.

Bel Hassani opent score

Het duurde vervolgens even voordat de Limburgse fans hun huidige helden met een applaus konden belonen, want aanvankelijk was Heracles de betere ploeg. Zo zag Joey Pelupessy een afstandsschot langs de kruising zeilen en zorgde Brahim Darri voor dreiging via de linkervleugel.

Halverwege de eerste helft kwam Roda beter in de wedstrijd en was Hicham Faik met een van richting veranderde vrije trap dicht bij succes, maar toch was het Heracles dat na ruim een half uur op voorsprong kwam. Iliass Bel Hassani trof doel met een bekeken inzet op aangeven van Darri.

Hoofdrol Gyasi

Luttele minuten later stond de 1-1 echter al op het bord. Voormalig Heraclied Edwin Gyasi, die in januari de overstap maakte naar Kerkrade, rondde een combinatie met Anco Jansen af.

Gyasi dacht kort na de rust weer succes te hebben, maar de paal keerde zijn kopbal. Uit de rebound was Tom Van Hyfte vervolgens wel trefzeker. Heracles probeerde de bakens te verzetten met enkele wissels, maar had de pech dat de ingevallen Dario Vujicevic al snel geblesseerd het veld weer moest verlaten.

Heracles probeerde manmoedig om het tij te keren, maar veel meer dan een door Darri verprutste droomkans leverde dat niet op. Aan de andere kant was Roda bij tijd en wijle gevaarlijk. Zo kopte de Australische nieuwkomer Rostyn Griffiths over, werd een venijnig schot van Faik gestopt en had Henk Dijkhuizen met een volley evenmin succes. Faik zorgde in de slotminuut met een uithaal wel voor de 3-1.