NOS NieuwsAangepast

Julian Assange toch voorlopig vast

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag van de rechter op borgtocht vrijkomen, maar moet wachten tot een hoger beroep daarover van Zweden is afgehandeld. Dat kan nog twee dagen duren.

Assange verscheen vandaag voor een Britse rechter. Die bepaalde dat hij vrij mocht komen als hij 200.000 pond (237.000 euro) betaalt, zijn paspoort inlevert en zich dagelijks meldt.

Onder anderen filmregisseur Ken Leigh zou een deel van het bedrag op zich hebben genomen. Ook de Amerikaanse regisseur Michael Moore bood aan om de borg voor Assange te betalen.

Veel politie

Assange wordt in Zweden door twee vrouwen beschuldigd van verkrachting. Gedurende het onderzoek naar eventuele overlevering moet Assange in Groot-Brittannië blijven. Op 11 januari moet hij weer voor de rechter verschijnen.

Bij de rechtbank in Westminster was veel politie op de been. Van protest was weinig te merken, twitterde onze correspondent Arjen van der Horst, die tussen de tientallen journalisten als voorlaatste naar binnen mocht.

Assange spreekt de beschuldigingen van verkrachting tegen en heeft al aangekondigd dat hij een eventuele uitlevering zal aanvechten. Meestal zijn dat langdurige processen.

Lastercampagne

Vorige week meldde Assange zich vrijwillig bij een Londens politiebureau, nadat Zweden het arrestatiebevel had uitgegeven. Toen werd hem een in vrijheidstelling op borg nog geweigerd.

Zijn website WikiLeaks was een week eerder begonnen met de publicatie van Amerikaanse diplomatieke ambtsberichten.

Assange zegt dat de beschuldigingen van verkrachting politiek gemotiveerd zijn. Hij vermoedt dat de Verenigde Staten een lastercampagne tegen hem voeren.

De moeder van Assange, Christine, heeft de afgelopen dagen nog contact gehad met haar zoon. Voor de Australische televisie zei ze dat Julian nog steeds achter de idealen van WikiLeaks staat. Dat liet Assange weten in een verklaring die zijn moeder vannacht voorlas op de Auatralische televisie.

Instrumenten

In de verklaring roept Assange onder meer op om WikiLeaks te beschermen. Hij noemde Paypal, Mastercard en Visa, die de samenwerking met WikiLeaks opzegden en vervolgens te maken kregen met een cyberaanval, "instrumenten van de Amerikaanse buitenlandse politiek".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl