Manuel Contreras (l.) en Pinochet
NOS Nieuws

Ex-hoofd geheime dienst Chili dood

Het voormalige hoofd van de geheime dienst in Chili, Manuel Contreras, is op 86-jarige leeftijd overleden. Tijdens het bewind van de junta onder leiding van president Pinochet ontvoerde, martelde en vermoordde de geheime dienst duizenden Chilenen. Contreras zat vanwege zijn aandeel daarin een celstraf van ruim 500 jaar uit.

Toen het nieuws van zijn dood bekend werd, verzamelden zich enkele tientallen demonstranten bij het ziekenhuis waar Contreras was opgenomen. Ze zwaaiden met Chileense vlaggen en riepen 'moordenaar'.

Na de machtsovername door Pinochet en de zijnen in 1973 was het Contreras die de geheime dienst DINA vormde. Hij was een vertrouweling van Pinochet en na de president de machtigste man van het regime. Op latere leeftijd ontstond er verwijdering tussen de twee. Zo beschuldigde Contreras Pinochet ervan dat hij geld verdiende door drugs te smokkelen naar Europa.

Marteling

Tijdens het militaire bewind zijn er naar schatting zo'n 40.000 mensen opgepakt en gemarteld in Chili. Ruim 3000 zijn er gedood, van wie er 1200 zijn 'verdwenen'. Volgens Contreras was een groot deel van hen nog in leven, maar met een nieuwe identiteit.

Pinochet heeft vanwege zijn slechte gezondheid nooit terecht hoeven staan. Contreras moest dat wel en is dus ook veroordeeld. Zijn straf zat hij grotendeels uit in een luxe gevangenis voor medewerkers van het regime met tennisbanen, barbecues en een zwembad voor de gevangenen. Hij overleed in een militair ziekenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl