NOS Nieuws

Nu al kerstsfeer in Londens mega-warenhuis

  • AFP
    Voor kerstman en rendier is het altijd kerst
  • AFP
    Het fenomeen heet 'Christmas creep': kerstpullen liggen steeds eerder in de winkel
  • AFP
    900 vierkante meter in de winkel is ingericht als 'winterwonderland'
  • AFP
    Winkeliers beginnen steeds vroeger met de kerstafdeling, in de hoop zo meer te verkopen

De Britse warenhuisketen Selfridges is er wel erg vroeg bij: in de Londense vestiging is 143 dagen voor Kerstmis de kerstafdeling geopend. Terwijl buiten het zonnetje schijnt, opent binnen de kerstman de deuren van de gloednieuwe afdeling vol kerstballen, kerststerren en andere versieringen.

De Londense Kate Mason, redacteur, zegt dat het typisch Brits is om overenthousiast te raken over Kerst, ruim voordat de kerstperiode überhaupt in zicht is. "Zodra het weer slechter wordt, begint hier de kerstgekte. Het geeft mensen iets om naar uit te kijken", zegt ze.

Bij Selfridges in Oxford Street is zo'n 900 vierkante meter winkelruimte omgetoverd tot winterwonderland, compleet met decoraties, kerstballen en cadeaus. Geraldine James, Selfridges' inkoper, werkt al sinds vorig jaar december aan de kerstshop. "Ondanks het zomerweer zijn wij in feeststemming. We hebben klanten van over de hele wereld die staan te trappelen om kerstsouvenirs te kopen die ze thuis niet kunnen krijgen."

Christmas creep

Het wordt 'Christmas creep' genoemd, het fenomeen waarbij winkeliers zich ieder jaar nog eerder klaarmaken voor de kerstinkopen in de hoop zo meer producten te verkopen. De UK Royal Statistical Society heeft onderzoek gedaan naar de prangende kerstbehoefte. Uit een analyse van online-zoektermen als 'kerstman', 'elf' en 'cadeau' blijkt dat in 2007 het kerstgevoel op 11 november opkwam. Twee jaar geleden kriebelde het al op 25 augustus.

Volgens de Kerstman is het helemaal niet te vroeg. "Het is het hele jaar door Kerst", zei hij tegen de The Guardian. "Ik heb een kleine pauze in januari, maar nu is het tijd om op te bouwen, zodat we op tijd klaar zijn voor de grote dag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl