Deze man in Myanmar probeert zijn huis te bereiken, dat in het overstroomde gebied ligt
NOS Nieuws

Nederland wil waterexperts naar Myanmar sturen

Nederland biedt Myanmar aan om een team van waterexperts naar het land te sturen. De ministers Schultz en Ploumen schrijven dat in een brief aan de regering van het voormalige Birma.

Het land heeft te kampen met overstromingen, die veroorzaakt worden door hevige regenval. Volgens de ministers zijn er meer dan een miljoen mensen afhankelijk van hulp.

"De verwoestingen zijn enorm en heel veel mensen zijn dakloos geraakt. Met meer regen in aantocht is het niet alleen belangrijk de slachtoffers te helpen en in hun eerste noden te voorzien, maar ook om erger leed te voorkomen", zegt minister Ploumen.

Oud-minister Veerman

Haar collega Schultz zegt dat ze met eigen ogen heeft gezien hoe het deltaland Myanmar worstelt met de vele overstromingen. "Met de inzet van het Dutch Risk Reduction Team proberen we te helpen bij het vinden van structurele oplossingen om het land weerbaarder te maken tegen wateroverlast."

De Nederlandse regering heeft voor de periode van 2015 tot 2017 drie miljoen euro vrijgemaakt voor samenwerking met Myanmar op het gebied van water. Er is onder meer een team opgericht onder leiding van oud-minister Veerman, dat de regering adviseert over waterbeheer. Dat team reist in de week van 16 augustus naar Myanmar en zal dan ook de inzet van het Dutch Risk Reduction Team bespreken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl