Beeld van een video waarop slachtoffers van een gifgasaanval te zien zouden zijn
NOS Nieuws

VN stemt over resolutie chemische wapens Syrië

De VN-veiligheidsraad stemt vandaag over een resolutie die de bestraffing van de inzet van chemische wapens in Syrië dichterbij moet brengen.

Volgens persbureau AP voorziet de resolutie in een gezamenlijke onderzoekscommissie van de VN en de OPCW, de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens. Die commissie krijgt de taak om de verantwoordelijken voor aanvallen met chemische wapens aan te wijzen.

OPCW-missies

De OPCW heeft in Syrië uitgebreid onderzoek gedaan naar de inzet van chemische wapens. Deze missies moesten vaststellen of er chemische wapens waren ingezet. Het aanwijzen van schuldigen hoorde niet bij hun opdracht.

De missies stelden herhaaldelijk vast dat er bij de strijd in Syrië gifgas was gebruikt. De beruchtste aanval is die in Damascus, in augustus 2013. Daarbij kwamen honderden burgers om.

Die aanval was aanleiding voor de vernietiging van het het Syrische chemische wapenarsenaal onder internationaal toezicht. Toch zijn er berichten dat de regering van president Assad chemische wapens heeft achtergehouden.

Geen bezwaar

De ministers van Buitenlandse Zaken van de VS en Rusland, John Kerry en Sergej Lavrov, bereikten woensdag overeenstemming over de resolutietekst. Geen van de andere leden van de Veiligheidsraad heeft bezwaar gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl