Imtech zou dit pretpark in Polen bouwen. De bouw ging uiteindelijk niet door. Dat heeft Imtech honderden miljoenen gekost.
NOS Nieuws

'Onrust bij personeel Imtech'

Bij het personeel en de vakbonden heerst grote onrust over de toekomst van Imtech. Die is onzeker, nu de Duitse afdeling van de zakelijk dienstverlener faillissement heeft aangevraagd.

Het aandeel van Imtech schiet vandaag verder omlaag naar ruim onder de euro. Rond het middaguur was 30 procent van de beurswaarde verdampt.

De vakbonden eisen opheldering van het bestuur. Na twee reorganisaties was werknemers beloofd dat de rust zou terugkeren, legt Jan Meeder van FNV Metaal uit. "Werknemers lopen al op hun tenen, meer kosten besparen op het personeel kan bijna niet ."

Schandalen

Ruim twee jaar geleden kwamen de eerste fraudeschandalen van Imtech aan het licht. Sindsdien zit het bedrijf in slecht weer. Beleggers, opdrachtgevers en het personeel zijn huiverig over het voortbestaan van het bedrijf.

"Die schandalen zijn killing voor een onderneming." zegt Meeder. "Werknemers die makkelijk een andere baan konden vinden hebben dat al gedaan. En de kracht van Imtech is juist de kennis van de techneuten."

De vakbonden zijn aanstaande dinsdag uitgenodigd bij Imtech. Ze hopen daar meer duidelijkheid te krijgen.

Geld nodig

Imtech Duitsland heeft 75 miljoen euro nodig, maar de geldschieters wagen zich er nog niet aan. Een week lang voerden de 40 financiers en Imtech gesprekken, maar zonder resultaat.

ABN Amro, ING, Rabobank en Commerzbank zitten financieel het diepst in Imtech. Samen hebben ze 550 miljoen euro geleend aan het bedrijf. Daar is later nog eens 300 miljoen euro bijgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl