NOS Nieuws

Vier jaar na Utøya: 'We moeten nieuwe herinneringen creëren'

"Het is een beetje vreemd om op dit eiland te zijn, maar we moeten zorgen voor nieuwe en andere herinneringen. Dat is de enige manier waarop we vooruit kunnen."

Op het Noorse eiland Utøya komen vandaag meer dan duizend jongeren samen voor het zomerkamp van de Arbeiderspartij dat als thema internationale solidariteit heeft. Het is voor het eerst dat het zomerkamp weer op het eiland wordt georganiseerd sinds 2011. Toen schoot Anders Breivik daar 69 jongeren dood.

De afgelopen twee jaar werd het kamp ergens anders gehouden, omdat de gebouwen op Utøya allemaal vervangen werden. Het voormalige café, waar 13 mensen werden vermoord, is nu bijvoorbeeld een informatieplek over de aanslag.

  • EPA
    Aan een boom hangen gedenkberichten voor de slachtoffers die vier jaar geleden vielen op Utøya
  • EPA
    Voormalige premier Jens Stoltenberg gaat op de foto met kampbezoekers. Hij houdt dit weekend een toespraak
  • EPA
    De namen van de omgekomen jongeren zijn in een zilveren monument te lezen
  • EPA
    De jongeren voor vertrek naar het eiland
  • EPA
    Een kampbezoeker schrijft een briefje ter herinnering aan de 69 omgekomen jongeren
  • EPA
    Drie jongeren zetten hun tent op
  • EPA
    Er was een recordaantal aanmeldingen voor het kamp dit jaar
  • EPA
    Politie bij de plek waar de jongeren de oversteek maken richting Utøya

Nooit eerder bezochten zo veel jongeren het kamp. Een dag na de aanslag van Breivik was voor de partijleiding van de Arbeiderspartij al duidelijk dat de jongeren op Utøya zouden terugkeren. "Het verleden en de toekomst moeten in balans zijn", zegt een van de organisatoren van het kamp. "We herbouwen Utøya tot een plek waar we onze kameraden herinneren, waar we leren en waar we politiek geëngageerd zijn."

Voor ouders van de slachtoffers heeft het kamp iets tegenstrijdigs, wanneer zij de beelden zien van jongeren die aankomen op Utøya. "Het is moeilijk om te zien dat mijn dochter daar niet meer bij is", zegt een moeder. "Door het kamp te organiseren gaat de strijd van mijn dochter door: vechten voor democratie."

Belangrijker dan ooit

Een aantal overlevenden van de schietpartij heeft ook besloten mee te gaan. "Ik voel me gesteund door vrienden, familie en de partij", zegt een vrouw die het bloedbad op het eiland meemaakte. "Die dag is de donkerste dag in mijn leven. Maar ik ben ook blij dat ik daarna veel hulp heb gekregen."

Ook voor de jongeren die aankomen op het eiland, is het beladen. "Ik kijk uit naar het kamp. Het is ook een beetje vreemd om op dit eiland te zijn", vertelt een kampbezoeker.

Het hoofd van de jongerenafdeling AUF van de Arbeiderspartij, Mani Hussaini, benadrukt dat het kamp nu meer dan ooit belangrijk is voor de partij. "We moeten dit doen. We hebben de verantwoordelijkheid om de geschiedenis van Utøya voort te zetten, want die is niet alleen maar donker: we hebben daar ook veel mooie momenten meegemaakt."

Mani Hussaini

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl