Een groot deel van de huizeneigenaren met een gemengde spaarhypotheek betaalt teveel rente.
NOS Nieuws

'Banken rekenen onterecht hoge renteopslag'

Mensen die een spaarhypotheek hebben afgesloten voor hun huis, betalen vaak tientallen tot honderden euro's per jaar te veel rente. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) vrijdag. Het gaat vooral om gemengde hypotheken waarbij een deel aflossingsvrij is.

Zo'n twee miljoen Nederlanders hebben een spaarhypotheek, in de meeste gevallen is een deel daarvan aflossingsvrij. Naast de normale rente betalen zij vaak een opslag voor het risico dat zij om een of andere reden uiteindelijk hun hypotheek niet kunnen afbetalen.

Bij een spaarhypotheek zetten mensen namelijk geld opzij, waarmee ze later pas de hypotheek aflossen. Door dit opgebouwde vermogen wordt het oorspronkelijke risico dat ze het geleende bedrag wellicht niet terug kunnen betalen steeds kleiner, volgens de VEH. Maar de banken blijven dezelfde renteopslag berekenen, ook al dekt het gespaarde vermogen een groot deel van de lening.

Echtscheiding

Banken zouden bij een renteherziening van zo'n spaarhypotheek rekening moeten houden met dit opgespaarde bedrag, vindt de VEH. Uit onderzoek van de belangenvereniging voor particuliere huizenbezitters blijkt dat ING, Delta Lloyd, Achmea, Obvion en SNS dit echter niet doen.

In een reactie laat ING weten dat de bank de risico-opslag niet verlaagt, omdat ze het opgespaarde geld niet per se als een vermindering van het risico op wanbetaling ziet.

"Een inleg op de bankspaarrekening staat weliswaar op een rekening die verpand is, en als doel aflossing op de hypotheek heeft, maar het is mogelijk dat de klant het geld tussentijds opneemt en niet aflost", aldus een woordvoerder. Dat zou bijvoorbeeld kunnen in het geval van een echtscheiding.

Daarnaast wijst de bank erop dat het verlagen van de rente niet per se gunstiger is voor klanten. "Bij een spaarhypotheek leidt een verlaging van de rente namelijk tot een stijging van de fiscaal niet aftrekbare premie."

De andere helft van de banken, te weten ABN Amro, Rabobank, Aegon en Nationale Nederlanden, houdt volgens de VEH wél rekening met de vermindering.

Compensatie

Hoewel de banken volgens woordvoerder Hans André de la Porte niet wettelijk verplicht zijn de renteopslag in zulke gevallen te verlagen, noemt hij het 'onfatsoenlijk' dat zij dit niet doen. De vereniging gaat de banken hierop aanspreken.

Bij klanten die een volledige spaarhypotheek hebben, zonder aflossingsvrij deel, is de kans dat ze teveel betalen overigens kleiner. Zij ontvangen over het geld dat ze opzij zetten altijd evenveel spaarrente, als ze aan hypotheekrente moeten betalen. Een te hoge hypotheekrente wordt zo meestal gecompenseerd. Dat geldt vaak niet voor mensen die een aflossingsvrij deel in hun lening hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl