NOS NieuwsAangepast

CPB: geen gevaar voor recessie

De Nederlandse economie zal niet opnieuw in een recessie belanden. Dat verwacht het Centraal Planbureau in zijn decemberraming. Over 2010 verwacht het CPB een groei van 1,75%.Volgend jaar ligt de groei iets lager, op 1,5%. Daarbij ligt het bruto binnenlands product nog altijd onder het niveau van vlak voor de recessie.

De lage groei wordt veroorzaakt doordat de overheid nu minder investeert. Het begrotingstekort zal voor dit jaar uitkomen op 5,8%. Volgend jaar zal het tekort dalen naar 4,1%, waar het CPB eerder nog van 3,9% uitging.

Spaarpot

De werkloosheid neemt licht af: verwacht wordt dat volgend jaar 400.000 mensen geen baan hebben, dat zijn er 25.000 minder dan in 2010.

De consumptie van huishoudens neemt dit jaar met een kwart procent toe. Voor volgend jaar wordt een groei voorzien van 0,75 procent. Ook blijven de huishoudens flink sparen. In 2009 spaarden gezinnen 0,2 procent van hun inkomen, dit jaar is dat met 1,75 procent beduidend meer. Het CPB verwacht dat er ook volgend jaar nog flink gespaard zal worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl