Het merendeel van de asielzoekers slaapt in de buitenlucht

Amnesty onderzoekt mensenrechten in opvangcentrum Oostenrijk

Amnesty International heeft experts naar het grootste asielzoekerscentrum in Oostenrijk gestuurd om te kijken of er mensenrechten worden geschonden. De omstandigheden zouden er mensonterend zijn.

In het opvangcentrum bij Traiskirchen worden voorlopig geen nieuwe asielzoekers opgenomen. In het centrum verblijven 4500 mensen, terwijl het is gebouwd voor maximaal 2000 mensen.

Volgens correspondent Judith van de Hulsbeek slaapt meer dan de helft van de vluchtelingen in de buitenlucht. "Sommigen doen dat in tentjes, maar anderen in de buitenlucht. Er is een tekort aan alles, en het schijnt er verschrikkelijk smerig te zijn. Het werd zo erg dat ze het centrum hebben gesloten."

  • AFP
    De helft van de vluchtelingen slaapt in tentjes
  • AFP
    Of in de buitenlucht
  • AFP
    Er is aan alles een tekort in het centrum
  • EPA
    Onder de asielzoekers zijn ook veel vrouwen en kinderen

Weigeren

De drukte in het centrum komt doordat gemeenten weigeren om asielzoekers op te nemen. "In Oostenrijk is het zo geregeld dat de regering de deelstaten en gemeenten niet kan dwingen om vluchtelingen op te nemen", zegt Van de Hulsbeek.

Traiskirchen is de eerste stop voor asielzoekers die Oostenrijk binnenkomen. "Vanuit daar worden ze verdeeld over de rest van het land, maar daar stokt het."

Tweederde van de gemeenten heeft nog geen enkele asielzoeker opgenomen. Vooral gemeenten met veel invloed van de rechtse partij FPÖ weigeren dat te doen.

Politiecellen

Een oplossing is er voorlopig niet, zegt Van de Hulsbeek. "De regering wil de grondwet aanpassen zodat ze gemeenten kunnen dwingen om asielzoekers op te nemen. Maar dat duurt nog wel even."

Tot die tijd worden vluchtelingen naar vervangende plekken gebracht. "De regering is koortsachtig op zoek geweest naar vervangende plekken. Ze hebben er nu zo'n 1500 gevonden, maar daar zitten bijvoorbeeld ook politiecellen bij."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl