Een Zwitserse helikopter haalt water voor koeien
NOS Nieuws

Diplomatiek relletje om 53.000 liter 'gestolen' water

De Zwitserse luchtmacht heeft excuses aangeboden aan Frankrijk voor het stelen van tienduizenden liters water. De luchtmacht was opgeroepen om duizenden koeien in het kanton Vaud van water te voorzien. De dieren hadden door de droogte grote dorst.

Maar in plaats van helder Zwitsers bergwater naar de koeien te brengen, kozen helikopterpiloten ervoor om naar het Lac des Rousses in Frankrijk te vliegen. Daar lieten ze 32 keer een waterreservoir onder hun heli vollopen. In totaal zou zo 53.000 liter water zijn 'gestolen'.

De zaak kwam aan het licht door Franse badgasten, die verbaasd reageerden op de Zwitserse Super Puma-heli. Een lokale krant dook vervolgens in het mysterie. In het Franse Les Rousses vonden ze de zaak des te kwalijker, omdat mensen vanwege de droogte juist was gevraagd om zuinig te doen met water.

Excuses

De zaak werd hoog opgenomen en belandde zelfs bij de Franse ambassade in Bern. Uiteindelijk konden de Zwitsers niet anders dan toegeven dat ze bij de buren water hadden ingeslagen. De op een na hoogste Zwitserse militair stuurde de burgemeester van Les Rousses een brief met excuses. Daarmee was voor de ambassadeur ook de kous af.

Overigens is het een raadsel waarom de koeien geen water uit het meer van Genève hebben gekregen. Dat is honderden keren groter dan het kleine bergmeertje in Frankrijk en net zo dichtbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl