De Botlekbrug
NOS Nieuws

'Automobilisten mijden Botlekbrug nu al'

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

  • Pauline Broekema

    Verslaggever

Aan de Oude Maas wordt druk gespeculeerd. Mensen die zijn komen kijken naar de nieuwe Botlekbrug verschillen van mening. De een denkt dat de witte schepping van architect Quist Wintermans veel te snel in gebruik is genomen. Een ander veronderstelt dat het een overvloed aan software is.

"Als we hadden besloten het niet op afstand te bedienen, dan was dit niet gebeurd", zegt oud-elektricien Peter van Zessen. Hij wil de brugwachter terug, want een van de grootste hefbruggen van Europa vertoont kuren.

In drie weken tijd, sinds de feestelijke opening op 12 juli, waren er vijftien storingen. De storingen leidden tot files en bijna-ongelukken omdat gefrustreerde automobilisten omkeerden en als spookrijders voor levensgevaarlijke situaties zorgden.

Tunnel

Ook verladersorganisatie EVO is minder te spreken over de nieuwe brug, die is gebouwd om de Maasvlakte beter bereikbaar te maken.

De organisatie wil dat vervoerders met gevaarlijke stoffen door de Botlektunnel mogen als de brug dicht is door een storing. Het kost handelaren en producenten nu veel geld, doordat ze moeten omrijden. Vervoer van gevaarlijke stoffen door de Botlektunnel is verboden.

Kampeerstoeltje

De brug trekt veel belangstelling. Verpleegkundige Kenneth Lindenberg heeft de brug zien bouwen. "Hij is prachtig!" Dagelijks fietst hij even langs. Net als veel andere kijkers.

Tiny Vermaat uit Hoogvliet brengt op een kampeerstoeltje de ochtend in het gras door, kijkend naar de brug. "Er zijn automobilisten die nu al omrijden, en niet de nieuwe brug nemen omdat ze het risico niet willen lopen vast te staan."

Fietsers stappen af en blijven even kijken. Zoals Koos Meijer, die het geluk heeft dat de hef opengaat als hij arriveert. "Ach het komt wel goed. Als ze het Suezkanaal kunnen uitbaggeren, moeten we dit toch ook kunnen."

  • NOS / Pauline Broekema
    De brug trekt veel bekijks

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl