NOS Nieuws

Egypte opent uitgebreide Suezkanaal

In Egypte is het tweede Suezkanaal op feestelijke wijze geopend. Het nieuwe kanaal loopt parallel aan het middengedeelte van het 145 jaar oude oorspronkelijke kanaal. Over een lengte van 45 kilometer is nu tweerichtingsverkeer voor grotere schepen mogelijk.

Het kanaal is een prestigeproject van president Sisi. De plannen bestonden al langer, maar hij gaf opdracht om met de aanleg te beginnen. De president verrichtte zelf de opening door een document te ondertekenen.

Sisi verscheen in legeruniform aan boord van een jacht dat, geëscorteerd door oorlogsschepen, naar Ismailia voer, waar de feitelijke opening plaatsvond. Vlak na de ceremonie voer het eerste schip door het nieuwe kanaal.

Nasser

Regeringsgezinde media vergelijken Sisi met president Nasser, die het oude kanaal in 1956 nationaliseerde. Dat wordt in Egypte als het einde van het koloniale tijdperk gezien. De regering heeft deze dag tot officiële vrije dag verklaard.

De aanleg van het nieuwe kanaal heeft elf maanden geduurd en 7,8 miljard euro gekost. De inkomsten die Egypte uit de scheepvaart door de beide kanalen ontvangt, moeten vanaf 2023 ruim 12 miljard euro per jaar bedragen. Economen en rederijen betwijfelen of dat haalbaar is, als de wereldhandel niet aanzienlijk groeit.

Egypte opent nieuw 'Nederlands' Suezkanaal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl