Militairen zijn ingezet op straat in El Salvador
NOS Nieuws

Niemand durft meer met de bus in El Salvador na bende-aanvallen

Bendes in El Salvador hebben het openbaar vervoer in het hele land lamgelegd door geweld op buslijnen. De afgelopen dagen zijn chauffeurs doodgeschoten, gisteren kwamen ook twee reizigers en een conducteur om het leven.

Passagiers durven niet meer te reizen en chauffeurs zijn uit angst voor geweld in staking gegaan, zegt correspondent Marc Bessems. "Voor veel Salvadoranen is het busvervoer onmisbaar om op het werk te komen. Het openbare leven ligt dan ook voor een groot deel stil."

Door chaos te creëren, laten de criminele organisaties volgens Bessems zien dat ze sterk zijn en proberen ze de regering tot concessies te dwingen.

De regering is te kijk gezet.

Correspondent Marc Bessems

Bendes laten zich vaak gelden in het Midden-Amerikaanse land. Bessems: "Wijken hebben soms hun eigen club die heer en meester is in hun gebied. Vooral jongeren voelen zich beter beschermd als ze lid zijn, omdat ze anders worden beschouwd als concurrenten uit een andere wijk."

De regering zit met het geweld in zijn maag. President Sánchez Cerén heeft de afgelopen dagen extra militairen en politieagenten ingezet, maar dat heeft niet gewerkt. "Buschauffeurs willen niet rijden, omdat ze banger zijn voor het geweld dan dat ze vertrouwen op de maatregelen van de overheid. Op die manier is de regering te kijk gezet."

In het verleden leidde meer politie en militairen tot verharding van het geweld, zegt Bessems. Dat lijkt nu weer te gebeuren."

Een jaar geleden zag de vorige regering zich gedwongen met de bendes in gesprek te gaan. Dat resulteerde in een bestand, waardoor het aantal slachtoffers daalde. President Cerén heeft dat overleg afgebroken.

De leiders van de twee grootste bendes, Barrio 18 en Mara Salvatruchas, zitten in de gevangenis zodat ze geen leiding meer kunnen geven. "De bendes zijn daar woedend over en dat heeft geleid tot de opleving van het geweld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl