NOS Nieuws

Google: mms-lek in Android wordt snel opgelost

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Miljoenen Android-gebruikers krijgen binnenkort een beveiligingsupdate op hun telefoon om een groot lek op te lossen. Dat heeft Google beloofd tijdens een hackersconferentie in Amerika. Vorige week werd bekend dat het mms-lek ervoor kan zorgen dat kwaadwillenden toegang kunnen krijgen tot een telefoon door een video via een mms-bericht te sturen.

Naast Google’s eigen Nexus-telefoons, krijgen recent uitgegeven topmodellen van Samsung binnenkort een update. Hetzelfde geldt voor de toptelefoons van LG, HTC en recente toestellen van de Sony Experia-lijn, schrijft technologiesite Tweakers.

Honderden modellen

Nog belangrijker: ook honderden andere Android-modellen kunnen een beveiligingsupdate tegemoet zien. Google-medewerker Adrian Ludwig spreekt volgens Tweakers over de "grootste gecoördineerde software-update ooit".

Normaal gesproken duurt het erg lang voordat Android-gebruikers software-updates van fabrikanten ontvangen. Fabrikanten geven hun toestellen vaak nog een extra softwarelaag mee en dat testen kost extra tijd.

Spoedbehandeling

Het lijkt erop dat deze update een spoedbehandeling krijgt. Die behandeling is noodzakelijk omdat heel veel toestellen, vanaf Android-versie 2.2, met het lek te maken hebben. Dat betekent dus dat ook heel veel oudere toestellen de update moeten krijgen.

Om in de toekomst dit soort vertragingen te voorkomen heeft Samsung aangekondigd dat het proces voor beveiligingsupdates wordt aanpast. Voortaan moeten lekken maandelijks worden gerepareerd.

06-nummer

Het lek werd vorige week ontdekt door Amerikaanse onderzoekers. Zij vonden uit dat kwaadwillenden alleen een 06-nummer nodig hebben om binnen te dringen in een Android-telefoon. Dit kunnen hackers doen door een stukje malware, een virus, in een video te stoppen en deze vervolgens als mms-bericht te versturen. Gebruikers kunnen dit niet tegenhouden.

Google sms-app Google Hangouts wordt het zwaarst getroffen door het lek, doordat de app automatisch video's verwerkt. Hiervoor hoeft de app niet te worden geopend, wat bij Android's standaard sms-app wel het geval is. Om aanvallen te voorkomen gaat Google deze optie later deze week uitzetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl