NOS Nieuws

Peiling: meeste Europeanen voor Grexit

De meeste Europeanen zijn voor een 'Grexit'. De meerderheid gelooft bovendien dat Griekenland uit de euro zal stappen, schrijft de Frankfurter Allgemeine, dat zich baseert op een grote enquête die in een aantal EU-landen werd gehouden.

Onderzoeksbureau YouGov vroeg zevenduizend mensen uit zeven landen binnen en buiten de eurozone naar hun mening over de Griekse schuldenproblematiek. Uit de resultaten blijkt dat alleen in Frankrijk en Noorwegen het aantal voor- en tegenstanders van een 'Grexit' ongeveer gelijk is.

In Groot-Brittannië, Denemarken, Zweden en vooral Duitsland en Finland is de meerderheid voor een vertrek van Griekenland uit de eurozone. Het grootste deel van de ondervraagden denkt echter niet dat de Grieken het komende halfjaar de eurozone zullen verlaten.

Lage waardering

Uit de enquête blijkt ook dat het imago van Duitsland niet is verbeterd door de felle onderhandelingen met Griekenland. De meeste Britten, Fransen en Finnen vinden dat de Duitse regering de Griekse schuldenproblematiek slecht heeft aangepakt.

Ook de andere betrokken landen komen er bekaaid vanaf. Zo krijgt de Franse president Hollande in alle landen een lage waardering. De Griekse regering scoort het slechtst bij de ondervraagde Europeanen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl