Spies houdt een persconferentie over het ongeluk in Alphen aan den Rijn
NOS Nieuws

Burgemeester Alphen waarschuwt ramptoeristen

Ramptoeristen die komen kijken naar de ravage van het kraanongeluk in Alpen aan den Rijn, kunnen rekenen op lik-op-stuk-beleid van politie en justitie. Dat heeft burgemeester Spies gezegd op een persconferentie.

Volgens Spies zijn er mensen die op geparkeerde auto's gaan staan om foto's te maken en worden vernielingen aangericht in tuinen van ontruimde huizen.

De burgemeester zei verder dat de noodverordening in het gebied van kracht blijft en dat de politie streng optreedt.

  • Jikke Zijlstra / NOS
    Belangstellenden bij de pontons: burgemeester Spies is er niet blij mee
  • Jikke Zijlstra / NOS
    Er zou schade ontstaan aan tuinen en sommige pottenkijkers zouden op geparkeerde auto's klimmen
  • Jikke Zijlstra / NOS
    Spies zegt dat er 'lik-op-stuk-beleid' is van de politie

Situatie stabiel

Een woordvoerder van de hulpdiensten zei op de persconferentie dat de situatie weer stabiel is. De pontons bewegen niet meer. Bovendien zijn meetpunten aangebracht, die twee keer per uur informatie geven over de stabiliteit van de ravage.

Gisteren begon een van de pontons spontaan te bewegen. Experts zeggen dat onder andere bewegingen in het water daar de oorzaak van waren. De vijf huizen die in allerijl ontruimd werden, zijn weer vrijgegeven. Zeventien van de 25 getroffen panden zijn onbewoonbaar.

Alphenaren rennen voor vallende kranen

Opruimen

Het kan nog weken duren voor wordt begonnen met het opruimen van de ravage. Deskundigen moeten daarvoor eerst berekeningen maken. Ook gaat de gemeente een uitgebreid plan van aanpak schrijven.

Een woningcorporatie gaat op zoek naar tijdelijke vervangende woonruimte. Alle gedupeerden hebben een eigen contactpersoon bij de gemeente. Op die manier hoopt Spies dat de communicatie zo goed mogelijk verloopt. Ook kan volgens de burgemeester zo maatwerk geboden worden bij het zoeken naar oplossingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl