NOS Nieuws

Wat weet Microsoft van mij als ik Windows 10 gebruik?

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Windows 10 is nu een week beschikbaar. De opvolger van Windows 8 werd met applaus ontvangen, want deze versie is een stuk makkelijker te gebruiken. Maar de nieuwste versie roept ook privacy-vragen op. Waar moet je rekening mee houden? Een overzicht.

De virtuele assistent

Er wordt in Amerika volop over gesproken: Cortana, de virtuele assistent van Windows 10. Het is een computerprogramma waar je dingen aan kunt vragen en dat vervolgens terugpraat. De functie dook voor het eerst op in Windows Phone en is bedoeld om je suggesties te geven op basis van je computergebruik. Stel dat je heel vaak opzoekt wat het weer morgen wordt, dan zal Cortana je uit zichzelf het weer tonen. Logischerwijs is hiervoor wel informatie nodig van wat je doet, die wordt verwerkt op servers van Microsoft.

Cortana is nog niet in Nederland beschikbaar, maar Microsoft verzamelt al wel informatie voor de assistent. Waarschijnlijk gebeurt dit om ervoor te zorgen dat de functie direct goed werkt zodra deze beschikbaar komt. Sommigen zullen vinden dat Microsoft met deze functie te ver gaat, maar daar staat tegenover dat Apple en Google dit al veel langer doen met Siri en Google Now. Het is dus niet nieuw. Daarnaast is de functie uit te zetten.

Het bureaublad van Windows 10

Synchronisatie

Vorige week waarschuwde de Consumentenbond voor Windows 10: "De tijd dat al je documenten en bestanden alleen maar op je pc thuis staan, lijkt met Windows 10 echt voorbij. Het systeem is nauw verweven met internet." Het klopt dat Windows 10 veel meer data synchroniseert naar Microsoft-servers. Maar Android en iOS en ook OS X doen dat net zo goed. Het zorgt ervoor dat je dezelfde gegevens hebt staan op je computer, als bijvoorbeeld op je telefoon en dat je documenten kunt benaderen via een webbrowser.

Het is wel zo dat Microsoft's privacy-verklaring, waarin uitgelegd wordt wat er wordt gesynchroniseerd en waarom, vaag zijn. Zo zegt Microsoft toegang te hebben tot je data als het denkt dat dit nodig is. Ook kunnen ze veel data in de cloud opslaan. Het is alleen de vraag of ze dit altijd doen en op welke manier. Daar komt geen duidelijk antwoord op, schrijft oud-Microsoft-ontwikkelaar David Auerbach.

Adverteerders

In Windows 10 houdt Microsoft een ‘reclame ID’ van je bij. Het is een profiel, waar adverteerders en app-ontwikkelaars anoniem toegang toe hebben. Wil je dat niet? Dan kun je dit uitzetten in de privacy-instellingen. Dit gebeurt net zo goed in iOS en is ook daar uit te zetten. Betekent dit dan dat al die bedrijven gegevens verkopen als ze je kunnen volgen? Nee, dat is te kort door de bocht. Het betekent dat bepaalde informatie wordt verzameld en geanonimiseerd wordt doorgegeven aan adverteerders en app-ontwikkelaars.

De privacy-instellingen in Windows 10

Privacy-instellingen

Als je een update hebt uitgevoerd van Windows 7 of 8 naar Windows 10, of een schone installatie hebt gedaan, krijg je op een gegeven moment de vraag of je de ‘express-installatie’ wil uitvoeren. Een makkelijke manier om snel aan de slag te gaan met Windows 10. Microsoft heeft er alleen voor gekozen om bij deze installatie standaard veel informatie te verzamelen, zonder daar expliciet toestemming voor te vragen. In de instellingen-applicatie heeft Microsoft een blokje over privacy gemaakt, waar je veel dingen aan en uit kunt zetten. Het beste wat je kunt doen is hier doorheen lopen en kijken wat je wel niet wil doorsturen.

Microsoft laat in een reactie weten dat het geen persoonlijke informatie verzamelt zonder toestemming van de gebruiker. Hierbij verwijst het bedrijf naar de privacy-instellingen. Ook stelt Microsoft dat alleen geselecteerde mensen bij bepaalde data kunnen om bijvoorbeeld software te verbeteren. Deze data worden volgens het bedrijf geanonimiseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl