Dorian van Rijsselberghe op het olympische water van Rio. Hij maakt zich druk over de kwaliteit van het water
NOS Sport

Sportkoepel houdt olympisch water scherp in de gaten

Het water waar de olympische sporters volgend jaar in Rio de Janeiro in moeten roeien, zeilen, surfen, kanoën en zwemmen, houdt de gemoederen in de sportwereld al geruime tijd bezig. Ook sportkoepel NOC*NSF maakt zich zorgen over de slechte kwaliteit en de mogelijke gevaren voor de gezondheid van de topsporters.

"We zitten er bovenop", zegt technisch directeur Maurits Hendriks. NOC*NSF beschikt al ruim drie jaar over vaste huisvesting in de stad, waar over een jaar de openingsceremonie van de Olympische Spelen plaatsvindt.

Bron van zorg

In samenwerking met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het consulaat in de Braziliaanse stad wordt de kwaliteit van het water in de Baai van Guanabara, het water voor de Copacabana en de Rodrigo de Freitas Laguna, nauwgezet in de gaten gehouden.

Maurits Hendriks maakt zich zorgen over het olympisch water

"Het is inderdaad een bron van zorg", zegt Hendriks. "We doen al lange tijd onze eigen metingen. We werken daarbij nauw samen met het RIVM om de gemeten waarden echt te kunnen plaatsen. Voor ons is belangrijk: waar zit het gevaar, is er echt een gevaar voor de volksgezondheid?"

Onderscheid in locatie maken

Volgens Hendriks is de suatie niet op alle locaties alarmerend. "Je moet onderscheid maken tussen de verschillende wateren. Het zeilwater in de Baai van Guanabara is echt een probleem. Afhankelijk van het weer kun je daar hele slechte dagen hebben."

"Het water voor de Copacabana, waar het openwaterzwemmen plaatsvindt, vormt minder een bedreiging. Dat is een open verbinding met de oceaan. Daar is wat minder ernstige vervuiling. En dan heb je nog de lagune waar de roei- en kanowedstrijden worden gehouden. Een binnenmeer, waar ook een zorgelijke situatie heerst."

Nieuwe metingen

Hendriks moet straks met zijn specialisten bepalen of het verantwoord is voor de Nederlandse sporters om in Rio de Janeiro het water in te gaan. "De komende maand gaan we nieuwe metingen doen, waarbij het RIVM ons bijstaat met de analyse."

"De zeilers trainen er vijf, zes maanden per jaar, al drie jaar lang. We staan in nauw contact met de medische begeleiding van de zeilers en op dit moment hebben wij geen reden echt bang te zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl