Het olympisch park in Rio de Janiero
NOS Sport

Een jaar voor Rio: olympische ploeg groeit en groeit

Een jaar voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is technisch directeur Maurits Hendriks van NOC*NSF een aandachtig toeschouwer tijdens de WK zwemmen in Kazan. "Als je kijkt naar de totstandkoming van de olympische ploeg, hebben we de wind in de zeilen", stelt de voorman van de Nederlandse topsport.

De lijst met Nederlandse sporters die over een jaar in Rio de Janeiro actief zullen zijn, groeit gestaag. "We zien eigenlijk elke week dat Nederlandse topsporters zich kwalificeren. Het is al een heel divers palet van sporten en sporters en dat gaat nog bijna een jaar door."

Vroege kwalificaties

Tot zijn genoegen kreeg de chef de mission te maken met vroege kwalificaties in de hippische sport (ploegen bij springen, dressuur en eventing), bij het zeilen, handboogschieten, de atletiek en het hockey (mannen en vrouwen). "Het is goed om te zien dat een aantal sporten zich echt goed ontwikkelt", zegt Hendriks. Een voorbeeldje: "Bij atletiek zie je wekelijks dat sporters limieten lopen."

Maurits Hendriks

Omvang olympische ploeg

Over de uiteindelijke omvang van de olympische ploeg kan Hendriks nog weinig zeggen. "Er zitten nog WK's en daarmee kwalificatiemomenten aan te komen. En over de omvang van de ploeg is pas echt iets te zeggen als je een beeld hebt welke teamsporten zich hebben geplaatst."

Tot nu hebben de hockeyploegen zich al geplaatst, zowel de mannen als de vrouwen. Hendriks hoopt dat daar nog een aantal ploegen bijkomt. Hendriks wijst daarbij op de waterpolosters, de volleybalsters, misschien wel de waterpoloërs. "En vergeet niet, begin 2016 als we in het Nederland het kwalificatietoernooi voor de voetbalvrouwen hebben. Vier landen, één ploeg gaat."

Nouchka Fontijn met haar gouden medaille op de Europese Spelen

Rendement

Hendriks constateert tevreden dat diverse sportbonden stappen hebben gezet. "Het is goed om te zien dat een aantal sporten zich echt ontwikkelt. In Londen hadden we geen boksers, nu hebben Nouchka Fontijn en Peter Müllenberg een heel reële kans op kwalificatie. In Londen hadden we één boogschutter, inmiddels hebben de boogschutters zich als ploeg al gekwalificeerd. En zoals ik al zei lopen bijna wekelijks atleten limieten voor Rio. Je ziet dat wat we hebben ingezet, namelijk investeren in kansrijke sporten, zijn rendement lijkt te hebben."

Doelstelling

NOC*NSF heeft als doel met Nederland op de Olympische Spelen tot de toptien van het medailleklassement te behoren. Drie jaar geleden in Londen eindigde Nederland als dertiende met zes keer goud, zes keer zilver en acht keer brons. Hendriks hanteerde de laatste jaren als doelstelling het aantal van de voorgaande Olympische Spelen plus één.

"Ik doe niet aan waarzeggerij. Ook richting Rio zullen we onze doelstelling kenbaar maken na overleg met de sportbonden. Het aantal medailles van de voorgaande Spelen plus één heb ik zelf ingevoerd. Dat is wel topsport, vind ik. Topsport heeft als één van de uitgangspunten om het elke keer beter te doen dan daarvoor. Dat blijft overeind."

Maurits Hendriks wil resultaat zien in Rio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl