Een operatiekamer in een Brits ziekenhuis
NOS Nieuws

Black Wednesday in Britse ziekenhuizen

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    Correspondent Groot-Brittannië

Door correspondent Tim de Wit

Op de eerste woensdag in augustus kun je de Britse ziekenhuizen maar beter mijden. Uit jarenlang onderzoek is gebleken dat er dan significant meer patiënten overlijden dan op andere dagen. Belangrijkste oorzaak is dat er vandaag weer een nieuwe lichting net afgestudeerde artsen aan de slag gaat.

Onderzoekers vergeleken tussen 2000 en 2008 alle ziekenhuisopnames op de laatste woensdag in juli met de eerste woensdag in augustus. Daaruit bleek dat er in augustus 6 procent meer patiënten overlijden. Onder hartpatiënten is dat zelfs 8 procent meer. Het enige verschil tussen deze twee dagen is dat er op de eerste woensdag in augustus altijd duizenden nieuwe, jonge artsen aan hun baan beginnen. Sindsdien spreken Britse media over 'Black Wednesday' of zelfs over 'the killing season'.

Mentorensysteem

Sinds enkele jaren proberen ziekenhuizen het aantal fatale missers in augustus te verminderen door jonge artsen de eerste dagen te koppelen aan een mentor. Dankzij de begeleiding door zo'n ervaren arts maken de net afgestudeerden gemiddeld al de helft minder fouten.

Maar een mentor is niet in alle ziekenhuizen mogelijk, omdat vanwege de vakantieperiode niet alle ziekenhuizen niet genoeg personeel hebben, zeker de kleine. Daarnaast zeggen critici dat alleen een mentor voor de eerste dagen te weinig helpt. "Het is hetzelfde als iemand met een gebroken been alleen voor de eerste paar dagen krukken geven. Iemand heeft voortdurend begeleiding nodig", zei Gayna Hart, directeur van een leverancier van software aan ziekenhuizen, al eens tegen The Telegraph.

Weekenddiensten

Naast de beruchte maand augustus zijn ook de weekenden in Britse ziekenhuizen onderwerp van discussie. Veel ervaren artsen hoeven namelijk geen weekenddiensten te draaien, waardoor patiënten op zaterdag en zondag vooral assistenten aantreffen.

Volgens Jeremy Hunt, de minister van Volksgezondheid, leidt die maandag-tot-vrijdag-mentaliteit tot 6000 onnodige doden per jaar in ziekenhuizen. "Ik moet de eerste arts nog tegenkomen die het prima vindt om zijn eigen familie naar het ziekenhuis te sturen in het weekend", zei Hunt onlangs. Hij wil daarom dat alle artsen zeven dagen per week inzetbaar zijn zonder dat ze daarvoor extra worden betaald. Maar de artsen zijn daar nog niet mee akkoord gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl