John de Mol
NOS Nieuws

John de Mol ziet brood in TomTom

John de Mol heeft een flink pakket aan aandelen TomTom gekocht. Dat meldt de beurstoezichthouder AFM woensdag op zijn website. Bij elkaar bezit De Mol nu 5,1 procent van de aandelen van het navigatiebedrijf.

John de Mol wil verder niet laten weten wat de reden is voor zijn aankoop. Zodra een bedrijf of natuurlijk persoon meer dan 3 procent van de aandelen van een beursfonds bezit, maakt de AFM daar melding van. Volgens de toezichthouder komt het vaker voor dat natuurlijke personen, zoals bestuurders, dergelijke grote aandelenpakketten kopen.

Here overgenomen

Maandag maakten autofabrikanten Audi, BMW en Daimler bekend dat ze Here van Nokia overnemen, een van de weinige andere digitale kaartenmakers op de markt.

Sindsdien doen er geruchten de ronde dat het Nederlandse TomTom zichzelf in de etalage heeft gezet. TomTom wil niet ingaan op de speculaties.

“Autofabrikanten zijn zich aan het storten op de volledig of gedeeltelijk zelfrijdende auto’s. Daarvoor worden die kaarten als heel belangrijk gezien”, aldus analist Hans Slob van de Rabobank.

Goed moment

Of de overname van Here goed of slecht nieuws is voor TomTom, is lastig te zeggen. Slob: “Aan de ene kant zou het nu moeilijker voor TomTom kunnen zijn om bij Daimler, Audi en BMW aan de bak te komen."

"Aan de andere kant zou TomTom nu als enige grote onafhankelijke kaartenmaker marktaandeel kunnen wegsnoepen bij Nokia Here", aldus Slob. "Fabrikanten die nu klant zijn bij Here, zoals General Motors en Ford, willen misschien minder graag samenwerken met een partij die ook grote concurrenten bedient.”

Het zou wel een goed moment zijn voor een verkoop van het Nederlandse bedrijf, denkt Slob. “Deze kaarten worden meer waard door de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.”

Bosch en Uber

Volgens Slob zou Bosch, de grootste toeleverancier van auto-onderdelen ter wereld, een voor de hand liggende koper zijn. “De twee hebben al een hele nauwe relatie en werken al samen. Bosch heeft ook de sterkste relatie met alle autofabrikanten.”

Een andere kaper op de kust is Uber, het bedrijf achter de taxi-app UberPop. “Zij zaten ook in de Nokia Here-veiling. Uber heeft een eigen zelfrijdend autoprogramma, en TomTom heeft voor hen interessante mappingtechnologie.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl