Containerschip op de Maasvlakte in de Rotterdamse haven
NOS Nieuws

Nederlandse producten steeds populairder buiten EU

De uitvoer van Nederlandse producten naar landen buiten de Europese Unie is de afgelopen tien jaar meer dan verdubbeld. De waarde van deze export bedroeg in de eerste vijf maanden van dit jaar 33,8 miljard euro, in 2005 werd in dezelfde periode voor 15,9 miljard uitgevoerd naar niet-EU-landen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral de export naar de Verenigde Staten en China is sterk gegroeid. Maar ook in Brazilië, Turkije, Mexico, Zuid-Korea en Japan nam de vraag naar Nederlandse producten sterk toe.

De belangstelling gaat vooral uit naar Nederlandse machines, transportmiddelen als schepen, vrachtwagens en tractors, en geraffineerde aardolieproducten.

Binnen de EU

De export van Nederlandse producten naar EU-landen is de afgelopen tien jaar met bijna een derde gestegen, van 48,6 naar 64,2 miljard euro, meldt het CBS. In de top-3 van belangrijkste exportpartners staat Duitsland bovenaan, gevolgd door België en het Verenigd Koninkrijk.

Van de totale Nederlandse exportwaarde bestaat 56 procent uit producten van Nederlandse makelij, en 44 procent uit doorvoer van buitenlandse producten die Nederland heeft geïmporteerd en na een korte bewerking weer exporteert.

Aan producten van eigen bodem verdient Nederland per uitgevoerde euro bijna zeven keer zoveel als aan de doorvoer van buitenlandse producten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl