Geen tegenprestatie meer nodig voor krijgen bijstand
Mensen in de bijstand hoeven mogelijk geen tegenprestatie meer te leveren. Enkele gemeenten, waaronder Utrecht en Tilburg, gaan experimenteren met een basisinkomen voor inwoners die nu in de bijstand zitten. De huidige bijstandsregels falen, zeggen ze in het Financieele Dagblad.
Van mensen in de bijstand wordt nu een tegenprestatie verwacht. "Maar het voor deze doelgroep broodnodige maatwerk is niet mogelijk en wij als gemeente zijn behoorlijk druk met de handhaving. Dat kan wellicht beter", zegt een projectleider van de gemeente Utrecht. "Het ultieme doel is niet een basisinkomen in te voeren, maar de erg bureaucratische regels in de bijstand te vereenvoudigen."
Drie groepen
Als staatssecretaris Klijnsma toestemming geeft voor het experiment, gaat de gemeente Utrecht alle bijstandsgerechtigden vragen om eraan mee te werken. Mensen worden dan ingedeeld in drie groepen: voor een groep blijft het strenge regime met de sollicitatieplicht gelden, een andere groep krijgt bonussen als werk wordt gevonden en mensen in de derde groep mogen het basisinkomen houden als ze een baan krijgen. "We zijn benieuwd wat er gebeurt. Gaan ze meer of minder werken, of vrijwilligerswerk doen?", zegt de Utrechtse projectleider.
Nerveus
De gemeente Tilburg wil ook gaan experimenteren met de bijstand. "Wat doet het met mensen als ze in plaats van het vingertje van de sociale dienst te krijgen, zelf een plan mogen maken en als je hun zorgen over alle controles en sancties wegneemt?", zegt een ambtenaar in het Financieele Dagblad. "Nu word je gekort op je uitkering als je een vinkje verkeerd zet. Dat maakt nerveus."
Ook steden als Groningen, Maastricht, Enschede, Gouda, Nijmegen en Wageningen denken erover om de bijstand te hervormen.