NOS Voetbal

Kuipers: de EK-finale staat nog op mijn lijstje

Kuipers: eerst EK halen en dan richting finale

"Mooie wedstrijden fluiten in Nederland. Iedere week opnieuw." Scheidsrechter Björn Kuipers hoeft niet lang na te denken als hem gevraagd wordt naar zijn doel voor het komend voetbalseizoen. Maar zijn echte ambitie ligt toch buiten de landsgrenzen: "En uiteraard plaatsing voor het EK in Frankrijk in 2016."

De 42-jarige Oldenzaler heeft een voor zijn doen wat mager jaar achter de rug. Hij floot in de achtste finales van de Champions League de confrontatie tussen Chelsea en Paris St.-Germain. Een prachtaffiche natuurlijk. Maar, kijkt Kuipers met een kritische blik terug, "dat was een moeilijke wedstrijd waar we er op een aantal momenten naast zaten."

Het Europa Cupseizoen zat er daarmee op voor het team-Kuipers, dat in de jaren ervoor met succes actief was op het EK 2012 en WK 2014 en de finales van de Confederations Cup (2013), Europa League (2013) en Champions League (2014) toebedeeld had gekregen.

Lijstje

Inmiddels durft de arbiter weer te dromen. "Het eerste doel is het EK, maar ik zou wel heel graag richting finaleplek willen gaan. Die staat nog wel op mijn lijstje."

Over drie seizoenen overschrijdt Kuipers de internationale leeftijdsgrens van 45 jaar. Rond die tijd is de mondiale titelstrijd 2018 in Rusland. Afsluiten met de WK-finale, dat zou wat zijn...

"In 2014 waren we zó dichtbij", herinnert hij zich nog levendig. "We begonnen met drie grote wedstrijden met cruciale en goede beslissingen. Maar Oranje dwarsboomde onze koers door de halve finales te halen. Het was wel heel bijzonder om mee te maken wat voor trots er toen in Nederland ontstond voor een scheidsrechter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl