Premier Netanyahu beloofde deze week hard op te treden tegen joodse extremisten
NOS Nieuws

Eerste Israëliër zonder proces vast na aanslag op Palestijns kind

In Israël is voor het eerst een jood vastgezet zonder vorm van proces. Tot op heden kon dat alleen met Palestijnen maar begin deze week maakte het kabinet het ook mogelijk voor joodse verdachten. Dat besluit werd genomen vanwege een aanslag op een Palestijns huis waarbij een jongetje van 18 maanden om het leven kwam.

De arrestant, een kolonist op de Westelijke Jordaanoever, heeft zes maanden 'administratieve detentie' opgelegd gekregen omdat hij verdacht wordt van gewelddadigheden. Ook zou hij deel uitmaken van een joodse terreurgroep. Of hij specifiek wordt verdacht van de aanslag op het huis van het omgekomen kind is onduidelijk.

Maandag kondigde Israël ook aan hardere verhoormethodes te gaan toepassen om joods extremisme tegen te gaan. Minister Gilad Erdan van Binnenlandse Zaken zei dat verdachten onder meer hard door elkaar geschud mogen worden bij verhoren.

Premier Netanyahu noemde de aanslag in Douma waarbij vorige week het Palestijnse kind omkwam een terreurdaad. Hij beloofde er alles aan te zullen doen om de verantwoordelijken te pakken te krijgen.

In het huis waar het kind woonde, werden brandbommen naar binnen gegooid. De ouders en een broertje van het dodelijke slachtoffer raakten ernstig gewond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl