Burgemeester Spies bezoeken het getroffen gebied in Alphen
NOS Nieuws

Spies: kennelijk was preventief ontruimen niet nodig

Bij de hijsoperatie in Alphen aan den Rijn was preventief ontruimen niet aan de orde. Burgemeester Spies van Alphen aan den Rijn zei in het tv-programma Jinek dat dat niet nodig was. Ze wees erop dat er "allerlei risicoanalyses, veiligheidsplannen, etcetera" waren opgesteld en dat de uitvoerder van het project "kennelijk" concludeerde dat er geen bewoners uit hun huis hoefden.

"Dat dit kon gebeuren is iets dat ons allemaal heeft verbaasd", zei Spies. "Net als iedereen zijn wij nieuwsgierig naar hoe dit heeft kunnen gebeuren."

Experts verklaarden gisteren dat er grote fouten zijn gemaakt bij de operatie. De burgemeester vindt het echter nog te vroeg voor conclusies. "Laten we ons tot de feiten beperken. Laten we leren van dingen die wellicht beter hadden gekund."

Risico van omvallen

In een Veiligheids-, Gezondheids- en Milieuplan van 18 april 2014, waar de NOS gisteren over berichtte, stond ook het risico beschreven dat de kranen zouden omvallen.

Spies herhaalde bij Jinek dat de gemeente nu prioriteit geeft aan het opvangen van slachtoffers en aan de bergingsoperatie. Ze verwacht dat het bergen "eerder weken dan dagen" gaat duren. "Het is een soort mikado-spel met hele grote apparaten", zei ze in een toelichting over het risico op verder instortingsgevaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl