De politie onderzoekt een aanslag op een asielzoekerswoning in Reichertshofen, op 16 juli
NOS Nieuws

Duitse veiligheidsdienst waarschuwt voor Der III. Weg

De Duitse veiligheidsdienst BfS waarschuwt voor de rol van de nieuwe Duitse extreemrechtse partij Der III. Weg bij het protest tegen de komst van asielzoekers naar Duitsland.

Het afgelopen half jaar werden er in Duitsland meer aanslagen op asielzoekerscentra gepleegd dan in heel 2014. In de meeste gevallen ging het om brandstichting, maar ook werden leuzen gekalkt, kogels afgevuurd of varkenskoppen opgehangen.

Volgens het ARD-tv-programma Report Mainz is daarbij een belangrijke rol weggelegd voor de kleine en pas twee jaar bestaande neonazi-partij Der III. Weg.

Stemmingmakerij

Leden van deze partij mengen zich voor de komst van asielzoekers onder bezoekers van informatieavonden, maken dan stemming tegen hun komst en waarschuwen voor escalatie. Ook verspreiden zij pamfletten waarin, volgens Report Mainz, een "hetze" tegen asielzoekers wordt gevoerd. Die zouden mensen moeten overhalen om aanslagen te plegen.

Het hoofd van de veiligheidsdienst BfS, Hans-Georg Maaßen, zei in Report Mainz: "Wij zien al dit ophitsen, dit goedkeuren en heimelijk prijzen van geweld, het plegen van meer geweld aanmoedigt. Wij zijn bang dat niet alleen asielzoekerscentra, maar op een zeker moment ook mensen schade oplopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl