Femke Heemskerk in actie op de 200 meter vrije slag bij de WK zwemmen in Kazan
NOS Sport

WK zwemmen woensdag: heeft Heemskerk een resetknop?

Complimenten voor Sebastiaan Verschuren, zorgen om Femke Heemskerk. Dat is de conclusie van Johan Kenkhuis, zwemanalist bij de NOS, na de derde dag van de WK langebaanzwemmen. Verschuren eindigde in Kazan knap als vijfde op de 200 meter vrije slag, Heemskerk plaatste zich met moeite voor de finale op hetzelfde nummer.

Gemengde gevoelens?

"Verschuren heeft het echt heel goed gedaan. Hij had een plan en heeft zich daaraan gehouden. Dit was misschien wel zijn beste race ooit, in ieder geval de snelste in textiel. De winst zat in de laatste baan, daarin zwom Verschuren een halve seconde sneller dan in de halve finale. Dat is klasse en hoopvol voor Rio volgend jaar. Al zal het niveau daar wel een stuk hoger liggen."

Alberda: het is nu slag voor slag voor Heemskerk

"En Heemskerk, ja dat is zorgelijk. Ze heeft zeker niks verpest, maar ze gaat in de finale ook niet veel harder zwemmen, ben ik bang. De eerste 150 meter was het zoals het moet zijn, maar ze heeft totaal geen eindschot. Dat is een teken dat de vorm niet zo goed is als in april, toen ze haar beste seizoenstijd zwom."

"Dat zegt overigens niet dat ze geen kans maakt in de finale. Want bij de vrouwen wordt niet heel hard gezwommen op deze afstand. Heemskerk moet haar resetknop vinden. Mijn advies: lekker een nachtje slapen, woensdagochtend lekker rustig aan doen en dan blanco beginnen aan de finale."

Al zeven wereldrecords in drie dagen. Wat zit er in dat water?

"Dat komt omdat het een pre-olympisch WK is, een jaar vóór de Spelen. Op zo'n WK gaat het altijd sneller dan op een WK ná de Spelen. De scherpte zit er nu volledig in, er is de afgelopen seizoenen hard getraind en dat merk je.

"Aan de andere kant: Katie Ledecky (1.500 meter vrij) en Sarah Sjöstrom (100 meter vlinder) zwommen twee wereldrecords op dezelfde afstand. Zij hadden nauwelijks concurrentie en konden zich echt op dat record richten, het goud hadden ze toch al. Als de concurrentie heel scherp is, wordt er vaak geen wereldrecord gezwommen."

Al zin in de series en halve finales van het koningsnummer bij de mannen?

"Zeker, de strijd op de 100 meter vrije slag ligt helemaal open. Dus ook voor Verschuren. Hij heeft op de 200 meter laten zien dat hij in vorm is en staat vierde op de wereldranglijst. Hij moet geen gekke dingen doen en zijn plan uitvoeren zoals bedacht."

"Grote afwezige is de Australische ster James Magnussen. Hij heeft een schouderblessure. Zijn landgenoot Cameron McEvoy staat te popelen om zijn plek in te pikken. Nathan Adrian is de regerend olympisch kampioen, maar heeft dit jaar nog niet veel laten zien. En dan is er nog de Rus Vladimir Mozorov, die zich gesteund weet door het thuispubliek."

En verder?

"Ik kijk uit naar de titanenstrijd tussen Chad le Clos en Laszlo Cseh op de 200 vlinder. Cseh zwemt op kracht, Le Clos op souplesse. Ze liggen naast elkaar en gaan elkaar in de gaten houden. Let maar eens op Le Clos. Hij draait echt met zijn hoofd om naar de concurrentie te kijken, dat is echt ongebruikelijk."

"En natuurlijk het duel tussen Adam Peaty en Cameron van der Burgh op de 50 meter school. Ze verbeterden deze WK beiden al een keer het wereldrecord. Dat is nu in handen van Peaty. Van der Burgh heeft een snellere start en zal eerst de leiding nemen. Maar Peaty kan zwemmend inhalen, zelfs in zo'n korte race. Dat wordt heel interessant."

Finales woensdag

TijdAfstandNederlanders
16.32 uur100 meter vrije slag (m, halve finales)Sebastiaan Verschuren
16.42 uur50 meter rugslag (v, halve finales)
16.52 uur200 meter vlinderslag (m, finale)
17.01 uur200 meter vrije slag (v, finale)Femke Heemskerk
17.10 uur50 meter schoolslag (m, finale)
17.25 uur200 meter vlinderslag (v, halve finales)
17.45 uur200 meter wisselslag (m, halve finales)
17.58 uur800 meter vrije slag (m, finale)
18.19 uur4x100 meter mixed wisselslag (m/v, finale)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl