De Maas bij Drunen
NOS Nieuws

Meer waterbedrijven staken inname Maaswater

Behalve de Limburgse drinkwaterproducent WML zijn ook de drinkwaterbedrijven Dunea (Zuid-Holland) en Evides (Zuid-Holland en Zeeland) gestopt met de inname van Maaswater. Dat hebben de drie bekendgemaakt op een gezamenlijke persconferentie met Rijkswaterstaat, industriepark Chemelot en het Waterschap Roer en Maas.

De reden van de innamestop is de aanwezigheid van een hogere concentratie pyrazolen in het Maaswater dan volgens de drinkwaternorm is toegestaan.

Zuiveringsinstallatie

De pyrazolen zijn afkomstig van een fabriek op het chemische industriepark Chemelot bij Geleen. Normaal gesproken worden deze stoffen afgebroken in een afvalwaterzuiveringsinstallatie op het Chemelot-terrein. Om een of andere reden gaat dat nu niet goed en loost de installatie onvoldoende gezuiverd water op een zijriviertje van de Maas.

Met de beheerder van de afvalwaterzuiveringsinstallatie zijn afspraken gemaakt om de problemen op te lossen. Vrijdag moeten de problemen verholpen zijn.

Fabriek

De persconferentie kwam tot stand nadat eerder vandaag bekend was geworden dat WML sinds 9 juli geen Maaswater meer inneemt.

'Drinkwater geen gevaar voor de consument'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl