De Duitse actiegroep roept op om een vluchteling mee te nemen terug van vakantie
NOS Nieuws

'Neem een vluchteling mee op de achterbank'

De kunstenaars van het Duitse 'Peng Collective' roepen mensen op om vluchtelingen mee te nemen als ze van vakantie terugkomen. Veel vluchtelingen komen Europa binnen via Italië, Bulgarije en Griekenland, terwijl zij eigenlijk naar een ander Europees land willen. Als het aan het Peng Collective ligt, gaan vakantiegangers hen daarbij helpen.

Doordat de controles in treinen en bussen richting Noord-Europa flink zijn opgevoerd, is het voor vluchtelingen bijna onmogelijk om het land van bestemming te bereiken. Bovendien moeten zij volgens het akkoord van Dublin hun aanvraag voor asiel indienen in het land waar zij Europa binnenkomen.

Bewegingsvrijheid

De activisten van Peng zijn het niet eens met deze afspraak. "Met het akkoord van Dublin ontnemen wij mensen in ons vrije Europa de bewegingsvrijheid", schrijven de activisten op hun website.

Daarop geven ze ook tips hoe mensen in contact kunnen komen met vluchtelingen. Peng Collective zegt ook welke risico's vluchthelpers lopen. Want hoewel de activisten vinden dat zij moreel gelijk hebben, handelen zij in strijd met de wet. Volgens de Duitse wet maken mensen zich schuldig aan mensensmokkel als ze herhaaldelijk vluchtelingen meenemen, meerdere mensen tegelijk meenemen of geld vragen.

Geldboete

Toch hoeven mensen die eenmalig vluchtelingen helpen zonder geld te vragen, volgens Peng niet te vrezen voor vervolging. In het ergste geval zouden ze een geldboete krijgen. Om mensen die daadwerkelijk vervolgd worden rechtshulp te kunnen bieden, is een crowdfunding-actie gestart.

De kunstenaars rechtvaardigen hun oproep onder meer met een verwijzing naar het Duitse verleden. Maximilian Thalbach, die alleen met een pseudoniem in media genoemd wil worden, vergelijkt de actie van nu met de vluchthelpers die mensen hielpen vanuit de DDR naar West-Duitsland te vluchten. "De Bondsrepubliek eiste destijds bewegingsvrijheid voor de DDR-burgers. Daar was destijds helemaal geen twijfel over."

Geschiedenisboeken

Volgens de kunstenaars van het Peng Collective moeten mensen naar het grote plaatje kijken. In een van de video's waarin zij hun oproep rechtvaardigen, stellen ze dat niet de rechter kan bepalen of de actie juist is of niet, maar de geschiedenisboeken.

De actie past in een trend van meerdere hulpacties voor vluchtelingen. Terwijl er aan de ene kant steeds meer aanvallen op opvangcentra zijn en er regelmatig demonstraties tegen de komst van meer vluchtelingen zijn, groeit ook de solidariteit met de vluchtelingen. Zo zijn er bij verreweg de meeste demonstraties nog grotere tegendemonstraties en in de meeste steden met opvangcentra zijn welkomstinitiatieven voor asielzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl