NOS Voetbal

Een nieuw seizoen: vijf vragen aan John van den Brom

Een nieuw seizoen: Van den Brom wil weer derde worden

Het nieuwe eredivisieseizoen staat op het punt van beginnen. Hoe staat de topvijf van de vorige jaargang ervoor? De NOS vroeg het aan de trainers en de sleutelspelers. In deel 1 van vandaag: John van den Brom, trainer van AZ.

Van den Brom trad eind september vorig jaar aan bij AZ en leidde met Marco van Basten en Dennis Haar aan zijn zijde de club naar de derde plaats. Van Basten zit niet meer in zijn staf en Van den Brom raakte ook meerdere basisspelers kwijt, met Nemanja Gudelj, Steven Berghuis, Wesley Hoedt, Aron Jóhannsson, Simon Poulsen en Esteban.

Waaraan merkt u dat u een andere groep onder uw hoede heeft?
"Vorig jaar hadden we misschien wat meer jongens die sneller begrepen wat we bedoelden, met name in wedstrijden, spelers die het tempo bepaalden. Als coach moet ik daar nu meer mee bezig zijn. Aan de andere kant hebben we met al die jongens die voor veel geld zijn vertrokken ook heel slechte wedstrijden gespeeld.”

Worden jullie weer derde?
"Als je derde bent geworden, wil je sportief minimaal hetzelfde of eigenlijk nog beter. Vorig jaar leefden we misschien wel boven onze stand. Het wordt heel lastig, maar het is een mooie uitdaging. Om derde te worden moet er nog wel wat bij."

Ieder jaar de beste spelers zien gaan, hoort dat bij een club als AZ?
"Met een jonge, goede groep zijn we derde geworden en daarvoor hebben we de tol betaald. Aan de andere kant heeft het weer transfers opgeleverd voor de club. AZ is ook altijd een club geweest die op een aparte en leuke manier spelers binnenhaalt, spelers aan wie anderen niet denken. Vincent Janssen is daar weer een voorbeeld van. Het is nog heel vroeg in het seizoen, maar hij heeft het nu toch al een beetje waargemaakt. Daar staat AZ voor."

Past dat ook bij u?
"Ja, ik houd ervan om te werken met relatief onbekende jongens, te werken aan iets moois om ze uiteindelijk die transfer weer te geven.”

Vincent Janssen kwam over van Almere City, uit de Jupiler League. Waarom kan hij het niveau van AZ aan?
"Vincent is een echte spits, met een heel goede mentaliteit. Hij weet wat hij wil en is heel slim in zijn doen en laten. Mooi om zijn ontwikkeling te zien, van de Jupiler League naar de Europa League.”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl