Femke Heemskerk komt met de schrik vrij
NOS Sport

Demonen houden Heemskerk net niet uit finale

Op de WK zwemmen in Kazan heeft Femke Heemskerk zich met hangen en wurgen geplaatst voor de finale van de 200 meter vrije slag. Ze klokte in de halve finales een tijd van 1.56,91 en ging daarmee als zevende door naar de eindstrijd.

De 27-jarige Heemskerk flirtte in de slotfase met uitschakeling, terwijl ze na 150 meter nog aan de leiding ging. In de laatste 50 meter gingen Missy Franklin, Veronika Popova en Katie Ledecky de Nederlandse voorbij. Ze tikte slechts 0,10 eerder aan dan de nummer negen, Charlotte Bonnet, die de eindstrijd dus net níet haalde.

De Italiaanse Federica Pellegrini plaatste zich in 1.56,23 als snelste voor de finale. De finale van de 200 meter vrij wordt woensdag gezwommen.

Bijna gaat het nog mis voor Heemskerk op de 200 vrij

Demonen

Speelde Heemskerk nou blufpoker of had ze het echt zwaar in die spannende laatste fase van haar halve finale? "Nee, dit was heel zwaar", hijgt ze nog na. "Ik moet echt helemaal op adem komen."

Na een korte adempauze gaat ze verder. "Ik was zo... Weet je wel, van die demonen in mijn hoofd vanmorgen. Want ja, 1.58,10...", haalde ze haar magere optreden uit de series voor de geest. "Ik moet natuurlijk makkelijk harder kunnen. Ik heb mezelf gewoon een beetje gek lopen maken vanmorgen en dat heeft veel energie gekost."

In het verleden had Heemskerk vaker last van stress, maar dat leek tot het verleden te behoren. "Soms komt het toch terug, hè. De winst is nu dat ik goed heb kunnen schakelen. Doel was om de finale te halen en dat is gelukt. Dat is mooi."

Heemskerk heeft "demonen in haar hoofd"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl