In Zuid-Afrikaanse steden worden dagelijks migranten opgepakt
NOS Nieuws

'Antimisdaadactie Zuid-Afrika vooral gericht tegen migranten'

Niet alleen Zuid-Europese landen hebben te maken met een stroom van hoofdzakelijk Afrikaanse vluchtelingen. De migranten richten hun vizier ook steeds meer op de zuidkant van Afrika zelf.

"De buitenwijken van Kaapstad zitten intussen vol met migranten", zegt correspondent Bram Vermeulen. "Ze noemen het hier 'klein-Mogadishu', naar de hoofdstad van Somalië waar veel vluchtelingen vandaan komen."

De Zuid-Afrikaanse regering begon vorige maand met Operatie Fiela. "Vrij vertaald betekent fiela 'ruim het vuil op'", zegt Vermeulen. "De regering noemt het een antimisdaadoperatie, maar in de praktijk is de actie vooral tegen buitenlanders gericht." Er gaat intussen geen dag voorbij zonder dat de politie wijken uitkamt en migranten uit andere Afrikaanse landen arresteert.

Migrantenjacht in Zuid-Afrika

Enkele duizenden vluchtelingen werden de afgelopen weken gearresteerd. De operatie volgt op het oplaaiende geweld tegen buitenlanders. Eerder dit jaar werden in veel Zuid-Afrikaanse steden buitenlanders verjaagd en hun winkels geplunderd, omdat de middenstanders vrezen hun baan te verliezen aan de vaak goedkopere migranten.

'Hoe kunnen ze?'

Nu opent dus ook de overheid de aanval op de migranten. Ze zijn radeloos. "Dit is een verkapte manier om ons terug te sturen naar ons eigen land", zegt een migrant tegen Vermeulen. "Velen van ons zijn gevlucht uit oorlogsgebieden. Sommigen zijn al twintig jaar weg uit hun land. Hoe kunnen ze die nou terugsturen?"

Het arresteren van vluchtelingen is niet de oplossing van het probleem in Zuid-Afrika.

Mensenrechtenadvocaat

De Zuid-Afrikaanse regering beantwoordt het geweld tegen migranten dus met arrestaties van de vluchtelingen, zegt Vermeulen. Het is volgens mensenrechtenadvocaten niet de goede oplossing.

"Door hen nu massaal te arresteren, worden buitenlanders neergezet als misdadigers", zegt een advocaat tegen Vermeulen. "Ze krijgen de schuld van alle problemen in het land. Op deze manier wordt het probleem alleen maar groter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl